tisdag 16 januari 2024

Nyheter når oss om att Ukraina skjutit ned ryska flygplan.

Ukraina har skjutit ned ryska flygplan.

Två flygplan med viktiga informations roll i Rysslands stridsledning har skjutits ned, hävdar Ukrainas arméchef Valeri Zaluzjnyj på Telegram. Uppgifterna är motstridiga, stämmer de är det ett stort bakslag för Ryssland. Spaningsplanet A-50 var ett av troligen 30 tillverkade. Tidigare har A-50 plan på marken förstörts. Det är möjligt att det nu finns endast 5st  fungerande A-50 kvar. För att vara effektiv spaning behövs 3 till 4 plan samtidig i aktion för att få en klar bild av vad som händer i Ukraina.


Det andra var av typen Il-22, ett bombflygplan utvecklat från 1948. Ryska militär bloggare bekräftar att planen beskjutits. Vad gäller närmare detaljer går utsagorna isär. En del uppger att planen träffats av vådaeld från ryskt håll. Det finns också uppgifter om att Il-22:an lyckats landa efter beskjutning medan A-50 verkar gåt ned i havet. Zaluzjnyj beskriver nedskjutningen som ”utmärkt planerad och genomförd” på Telegram.


Dessa två flygplan var  viktig för Rysslands överblick av vad som sker i Ukraina.  Med brist på övervakningsresurser i kriget stiger ukrainarnas säkerhet när information om vad som sker i landet minskar när ryssarnas spioneri försvåras. 

När skall detta elände med den ryska aggressionen upphöra?

Inga kommentarer: