fredag 19 januari 2024

EU-val

Enligt ett dokument som erhållits av nätpublikationen Politico vill Europeiska folkpartiet (EPP) (svenska partier KD och M) ingår, stärka Europeiska unionens (EU) yttre gräns. Vilket kan anses behövas då en klar höger-populism intagit EU. Gruppen EPP vill  överge kravet på koldioxidutsläppsstandarder, enligt vilket ett förbud mot koldioxidutsläpp för bilar och skåpbilar med förbränningsmotorer kommer att träda i kraft 2035.

Inte underligt att de två (KD+M) redan i regeringsställning i Sverige obstruerar mot det som kommer att bli en gemensam standard. EU ställer redan nu så höga krav på diesel motorer att flera tillverkare meddelat att de slutar att tillverka diesel bilar. Viket i sin tur innebär att alla gamla dieselbilar vårdas med största omsorg.

Det är mycket som för  vanliga  svenska förhållanden kan ifrågasättas i de beslut EU tar. Vattenkraft, skogen och energi är några exempel som påverkar Sverige negativt. Med populist partierna (KD+M) i regeringen är det inte underligt att Sverige sjunker allt mer under det som andra EU-länder presterar när det i Sveriges högerstyre (SD) råder brist på idéer och framtidstro. Det verkar som om högerstyret (SD) anser att det bara är att klampa på i galoscherna och hoppas på att det blir regeringsskifte nästa val. För inte går det att en andra gång gå fram med lögnen 10 kr bränsleprissänkning som ideologi en gång till. Det blev knappt en tummetott av det.

EPP partigrupp består idag av 35 olika nationella partier och gruppen  har de senaste valen minskat medan extremhögern vuxit sig allt starkare. Extremerna har haft olika sinsemellan alt för skilda åsikter för att kunna bilda en flock och därmed få mer talartid och inflytande i de utredningar som ständigt pågår. Nu våras et för extremerna både till höger och vänster, om opinionsundersökningarna stämmer.

Snart är det EU-val så nu är journalisterna på hugget att komma med pinsamma avslöjanden. Redan nu vet vi att KD kastat ut sitt förstanamn på listan, till förmån för en TV kändis. Ett koncept som fungerat i tidigare val för (KD) när drag plåstret  Alf Svensson är förbrukat.

Inga kommentarer: