torsdag 28 mars 2024

Moderat sanning

Regeringen säger nej till vindkraftparken Långgrund

I den tidigare presentationen av partiprogrammet för Moderaterna så finns det en  bild på vindkraft som något Moderaterna vill satsa på. Det är omöjlig att hålla fast vid satsningar på vindkraft, för då faller stöttan. Nu verkar det som att bygga ut elnätet, som det mera neutralt viktigaste. Moderaterna gick från att alla energislag behövs, nu till att det endast är osäker och olönsam kärnkraft som behövs.


Och vist följer moderatstyrda kommuner efter. Så blev det ett stopp för vindkraft på Långgrund utanför Sörmland och Östergötland. Fyra moderatstyrda kommuner sa nej, Trosa, Nyköping, Oxelösund och Söderköping. Vad var att vänta? När den borgerliga politiken med stöd av SD ska genomföras så är det SD som har sista ordet.

Planen var att bygga en av världens största vindkraftsparker till havs. Nu har regeringen sagt nej till vindkraftparken Långgrund där företaget Sveavind ville bygga 167 vindkraftverk i havet.

Kan en regiring vara tydligare med vad den vill med energipolitiken?  Faktum är att den inte vill att stöta sig med stödpartiet. Skulle Moderaterna göra det så faller man pladask, och det är väl inget en politiker önskar. Så hellre en omsvängning och visa sin rätta inställning.

Vad är det som regeringen säger nej till? Vindkraft motsvarande ett och halvt kärnkraftverk! Helt gratis desutom. Vad är det för utbyggnad av elnätet som Moderaterna tänker sig? Är det utbyggnad av elnätet i norr? När fossilfritt stål i Boden och Luleå kommer igång finns ingen EL att transportera söderut! Fast då sitter inte den nuvarande regeringen kvar utan frågan får hanteras av andra. Det är ju också ett sätt att smidigt lösa energiproblemet.

Med den politik som regeringen nu för kommer vi att snart så dras med skyhöga elräkningar över hela landet, Sverige blir importör av el. Och hur blir det då för de resurssvaga och falukorv på bordet? jo vi ska satsa miljarder på det som idag betraktas som olönsam kärnkraft. Varför vill kraftbolag fån Spanien satsa på vindkraft i Sverige?

Leve de politiskt duktiga men realistiskt tokiga i vår regering, även innefattande den stöta som finns. 



* Visualisering från Persö, 167 verk, 335 meter.

Område: Östersjön, Södermanland och Östergötlands län

Antal vindturbiner: max 167

Höjd: max 335 meter

Uppskattad årlig elproduktion: 12,5 TWh (Sveriges nuvarande elproduktion 140 TWh)

Svea Vind Offshore planerar etablering av Vindkraftsparken Långgrund till havs i Östersjön, utanför Södermanlands och Östergötlands kust. Den planerade vindparken Långgrund, kan bidra med förnybar el till konkurrenskraftiga priser och därmed skapa möjligheter för berörda regioners industrier och företag att stärka konkurrenskraften och ställa om till mer hållbara verksamheter.

Området är utpekat som riksintresse för vindbruk av Energimyndigheten, vilket innebär att det är en plats med särskilt goda förutsättningar för etablering av vindkraft bland annat avseende vindförhållanden.

Vindpark Långgrund kan producera cirka12,5 TWh per år, vilket skulle innebära ett viktigt bidrag till industrins ökade behov av el, både regionalt och i hela södra Sverige. Industrin behöver stora mängder förnybar el för att kunna bibehålla sin konkurrenskraft, minska sitt klimatavtryck och skapa fler arbetstillfällen i regionen. 12,5 TWh motsvarar behovet  av driftel hos 2 100 000 villor som använder i genomsnitt 6 000 kWh per år.

Området berör kommunerna Trosa, Nyköping, Oxelösund, Norrköping och Söderköping. Avståndet från Oxelösund är 16 kilometer och från Nyköping 24 kilometer. Projektet är lokaliserat 21 km från Trosa, 24 kilometer från Nyköping och 16 kilometer från Oxelösund.

Den 15e maj 2023 överlämnades ansökan om tillstånd enligt 9 och 11 kap. miljöbalken och skyddade områden enligt  7 kap miljöbalken, såsom exempelvis Natura 2000 till mark- och miljödomstolen, Nacka Tingsrätt.

 Källa: SVEAVIND

Sveavind offshore samarbetar med det spanska energiföretaget Iberdrola .

Från regeringen
Utredningen om havsbaserad vindkraft får nytt uppdrag

Publicerad

Regeringen har beslutat att ge tilläggsdirektiv till Utredningen om havsbaserad vindkraft. Utredaren ska därmed ta ställning till om Sverige på sikt bör övergå till ett system där tillståndsgivning till havsbaserad vindkraft enbart sker genom att staten anvisar lämpliga platser för etablering.

– Tillståndsprocesserna för havsbaserad vindkraft måste effektiviseras, för att Sveriges elproduktion ska kunna byggas ut de närmaste åren. Ett öppen dörr-system har både för- och nackdelar. Tillståndsprocesserna behöver bli mer förutsägbara. Samtidigt måste hanteringen av vindkraftens effekter på motstående intressen som försvar, sjöfart, yrkesfiske, områdesskydd och artskydd tas i beaktning, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.

Utredningen om havsbaserad vindkraft tillsattes i maj 2023. Uppdraget är att analysera hur regelverket för användningen av havsområden vid etablering av vindkraft kan förbättras och hur tillståndsprövningen av vindkraft i Sveriges ekonomiska zon kan bli mer effektiv och tydlig.

Utredaren ska bland annat analysera hur ett anvisningssystem kan utformas, som ett komplement till dagens öppna system där verksamhetsutövare själva väljer ut områden för etablering av vindkraft (ofta kallat öppen dörr-system).

Regeringen vill därför ge utredaren i uppdrag att undersöka om Sverige framöver bör övergå till att tillståndsgivning till havsbaserad vindkraft enbart sker genom ett anvisningssystem. Utredaren får samtidigt i uppdrag att ta vidare de förslag som har lämnats av Regeringsprövningsutredningen (SOU 2024:11) som avser havsbaserad vindkraft. I och med det utvidgade uppdraget förlängs utredningstiden.

Uppdraget ska därför redovisas senast den 30 november 2024.
Källa:regeringen.se

Vad man kan tro i detta är att kommunernas veto inte gäller för havsvind samt att lämpliga områden beslutas av regeringen. Med tanke på hur fort remissrundan och lagstiftningen kan vara på plats så är det något för nästa regering att hantera. 

Sverigedemokraternas abnorma motvilja till vindkraft och jubel över att Långgrund stoppas kan möjligen på detta sätt rundas för framtida projekt. Detta förutsatt att de inte ingår i nästa regeringsunderlag.

Lee Tok

Inga kommentarer: