tisdag 12 mars 2024

Ryska försvarsindustrin är inte hållbar

Produktionen i den ryska försvarsindustrin är inte hållbar på medellång och lång sikt, konstaterar American Institute for Military Studies (ISW).

Huvudargument är att den ryska militärindustriella komplexet står inför en arbetskraftsbrist och en brist på reservdelar, som förvärras av sanktioner. Det gör den militära produktionen ohållbart på medellång och lång sikt, enligt ISW.

ISW noterar att det ryska kommandot avser att skapa en "strategisk reserv" för  sommarens offensiver, men kan inte garantera den nödvändiga mängden vapen och utrustning på grund av produktionsbegränsningar i  militär industrin.

Enligt vissa rapporter kommer det ryska kommandot i slutet av 2024 endast att kunna beväpna den 27:e motoriserade gevärsdivisionen, som bildas  av den befintliga 21:a motoriserade gevärsbrigaden i Central Military District. Den är utrustad till 87 procent. Dessutom tar förluster i  andra  förband resurser.
Ryska analytiker erkänner att Ryska federationens rapporterade siffror för stridsvagnsproduktion till stor del återspeglar restaurerade och moderniserade fordon från sovjettiden, som tagits från lager, inte nyproduktion, konstateras i rapporten.

Den ryska försvarsindustrin kan klara av den nuvarande takten i produktionen för att täcka förluster i striderna i Ukraina, men kan inte stödja en eventuell offensiv på  strategisk nivå.
Bevis för det är att den ryska militären skapar nya, svagt utrustade enheter stämmer överens med ISW:s bedömning är att Ryssland prioriterar mängden soldater och utrustning framför kvalitet på dessa. Enligt ISW kommer dessa problem att begränsa strids styrkan hos de nyskapade ryska enheterna, men de är ändå tillräckliga för att upprätthålla nuvarande läge.

Rysslands produktionstillväxt i  försvarsindustrin är ohållbar på medellång och lång sikt, eftersom landet fortsätter att lida av brist på arbetskraft och minskande lager av vapen och utrustning, konstaterar ISW. Det finns också viktiga komponenter som Ryssland inte längre kan köpa på grund av sanktioner.

ISW
Institutet för studier av krig främjar en välgrundad förståelse av militära angelägenheter genom pålitlig forskning, pålitlig analys och innovativ utbildning. Vi är engagerade i att förbättra nationens förmåga att utföra militära operationer och svara på nya hot för att uppnå USA:s strategiska mål. ISW är en partipolitiskt obunden, ideell, offentlig forskningsorganisation.

Sverige är nu medlem av NATO. Något omedelbart militärt hot från Ryssland riktat mot Sverige finns inte för stunden. Attacker på senare tid av infrastruktur kan däremot inte framleds bortses ifrån. Datasäkerheten är konstaterat katastrofalt låg i Sverige. Här behövs en genomgripande förändring ske. Det är inte länge prioriterat med låga kostnader framför inbillad säkerhet och låt gå beteende. 

Men vad är det för människor som tar besluten?


Inga kommentarer: