torsdag 14 mars 2024

Rysslands bombningar

Bombningen av estniska städer i mars 1944 jämförs nu i Estland med Rysslands terror-bombning av ukrainska städer. Marsbombningen 1944 som förstörde Narva och  den ukrainska staden Zhytomyr som förstördes i marsbombningen 2022.

Zhytomyr

Händelser som var oacceptabla  1944 är givetvis lika oacceptabla 2022 i Ukraina. Narva museums styrelse och fullmäktige i Narva har olika uppfattningar om att de båda bombdåden kan jämföras. 

Chefen för Narva-museet kallar det som händer en värderings konflikt och tänker, att bombningar av estniska och ukrainska städer har gemensamma ideologiska drag. Ett brott som i Rysslands historiebeskrivning förklaras som att Narrvas förstörelse begick av tyskarna, inte av Röda armén. Nu ser vi hur bombningarna i Ukraina beskrivs i rysk propaganda, Ryssland bombar inte civila föremål, Ryssland bombar enbart militära mål.  Ska det beskrivas i den framtida ryska historian som att det var nazister som förstörde staden Zhytomyr till en grushög? Inte var det en intensiv rysk bombning, i rysk tolkning av sanning.

Vem tror att krigets lögner kommer fortsätta att spridas som sanningar. Bombning av skolor och civila bostäder, det ena fallet från 1944 i Narva vet vi hur det förhöll sig. Men i det andra fallet  ska vi svälja de lögner  som sprids av rysk propaganda? 

Frågan om hur nyheter i krig förmedlas är svår? Den första som förloras i krig är sanningen. Båda sidor vill alltid tala om framgång. En annan del av problemet är vi själva som delar material på sociala medier, utan att veta vem som ursprungligen var avsändaren.

För att inte tala om låtsasvalet av president i Ryssland nu i mars 2024. Resultatet är redan i förväg klart, valdeltagande minst 80%, för Putin mer än 80%. För vissa sker valet under vapenhot!


Inga kommentarer: