fredag 29 mars 2024

Europeiska unionen kan förbjuda tredjelands vindkraftverk, med hänvisning till cybersäkerhet

Europeiska unionen kan komma att förbjuda kinesiska vindkraftverk, med hänvisning till cybersäkerhet

Europeiska unionen kan komma att begränsa installationen av utomeuropeiska vindkraftverk, med hänvisning till cybersäkerhetsproblem, enligt liknande principer där flera EU-länder förbjuder det kinesiska kommunikationsföretaget Huawei från att bygga 5G-nätverk på grund av cybersäkerhetsproblem.

Bryssel arbetar med att skydda europeiska vindkraftstillverkare från osund dumpning, skriver EurActiv.com . Utöver att införa antidumpningstullar har cybersäkerhet lagts till.

EurActiv påpekar osäkrheten med kinesiska vindkraftstillverkare. WindEurope, som representerar tillverkare, hänvisade till ekonomiska överväganden och lobbade för slutsatsen att "det inte ligger i Europas intresse att installera icke-europeiska vindkraftverk i vår värld".
EU-kommissionen kommer med ett politiskt förslag som kallas "European Wind Package". En nyckelkomponent i detta var att ge EU-länder möjlighet att utesluta utländska företag baserat på förkvalificeringskriterier, inklusive cybersäkerhet.  Detta innebär att vindkraftverk som inte uppfyller  odefinierade cybersäkerhetskriterier kommer att uteslutas från offentliga auktioner och EU- stöd.

EurActiv påpekar vad som hände med det stora kinesiska teknikföretaget Huawei hindrades från att bygga femte generationens (5G) kommunikationsnät, av rädsla för att den kinesiska regeringen kommer att använda företagets utrustning för att samla in känsliga information om den offentliga och privata sektorn i Europa. Europeiska företag som Ericsson eller Nokia kommer att gynnas av beslutet.

EU:s regler bör "säkerställa att säker utrustning installeras i Europa", sa Juan Virgilio Marquez från den spanska vindenergiföreningen vid AEE-industrins årsmöte i Bilbao.
Branschen talar om två hot. Enligt en kan känslig data som går genom sensorer på vindkraftverk samlas in av tredjeländer. Ett annat hot är dock att Kinas tusentals turbiner kan stängas av, vilket försätter elmarknaderna  i en svår situation.

Som beskrivits av EurActiv samlar vindkraftssensorer in terabyte data varje dag. Europa är inte den första regionen som uttrycker oro över var denna data hamnar. Publikationen hänvisade till ett projekt för att uppföra vindkraftverk i Taiwan, där taiwanesiska myndigheterna säkerställer att de tekniska komponenter som används inte är tillverkade i Kina.
Samtidigt tar har inte alla aktörer inom området hoten på allvar, erkände EurActiv. Rafael Mateo från Acciona Energia sa att förutom de vanliga driftsmåtten som vindhastighet, uteffekt och bladvinklar finns det inget känsligt med data till turbinen.

Enligt EurActiv, finns risker eftersom vindkraftverk sköts på distans, då kan tredje parter fortfarande ta kontroll över anläggningar med osäkra elektroniska enheter.
Om en del av produktionen stängs av börjar nätet sakna energi och det leder till en minskning av frekvensen, förklarade Rafael Mateo, vd för Acciona Energia. Han tillade dock att vanligtvis en angripare måste "kontrollera alla vindkraftsparker" för att allvarligt äventyra elleveranserna.

EurActiv påpekar att EU:s nya regler kommer till EU-parlamentet den 23 april. Antas EU:s nya industripolitiska lag, Net Zero Industry Act (NZIA), kommer de att ratificeras av medlemsländerna.
Träder reglerna i kraft kan tredjelandsproducenter  uteslutas från 2026. därefter måste offentliga auktioner som erbjuder subventioner för förnybar energi innehålla krav på cybersäkerhet. Vilka regler som skall gälla för  cybersäkerhet har ännu inte definierats. Europeiska kommissionen kommer att lägga fram en rättsakt med mer detaljerad information.

Todd Davis från turbintillverkningsföretaget Vestas sa att europeiska tillverkare aktivt lobbar för att säkerställa att cybersäkerhetskriterier är processbaserade och riskbedömnings-centrerade, snarare än att de ständigt förändras med det snabbt föränderliga hotbilden.

Kinesisk teknik utgör ett ökande hot kopplat till förnybar energi. Hoten är allvarliga och har lett till att Huawei avstängs från utvecklingen av 5G-kommunikationsnätverk samt molntjänster och sol- och vindkraftsparker. Huawei och andra kinesiska företag vill utrusta  elnäten med växelriktare och energilagringssystem som kopplar sol- och vindkraftsparker till elnäten.

En växelriktare  gör att elen som produceras i en solpanel omvandlas till växelström och blir användbar. Solcellsanläggningar har  växelriktare som är anslutna till internet. På långt håll kan illasinnade påverka driften av solcellsanläggningar och skapa kaos. Som i fallet med andra elektroniska enheter är det också nödvändigt för växelriktare att göra mjukvaruuppdateringar. Däremot måste företag som använder produkter som utför kritiska funktioner lita på att de inte går att manipulera och säkra den kritiska tjänsten. Hur som helst. Ju mer el solparker producerar, desto större skulle en manipulation  av Europas elproduktionskapacitet bli. Därför måste, på alla villkor, en situation undvikas där en tredje part kan börja styra Europas elförsörjning. Eller i värsta fall  samla in intelligent data eller utöva ekonomisk och politisk påverkan.

För att förstå det hela kan vi i färskt minne tänka på hur de Ryska hackerattackerna mot kommuner, sjukvård och industrier som inträffat. 

Vi blir allt mer sårbara av en teknik som många underskattar de säkerhetsrisker tekniken för med sig. Försiktighet kan inte nog anbefallas!


Inga kommentarer: