fredag 8 mars 2024

Estlands inre strid kring arvet av 50 år av Sovjetisk ockupation.

Rysslands invasion  av Ukraina 2022 förde upp flera frågor till ytan i Estland.

Det som fått mest uppmärksamhet är behandlingen av krigsmonument från sovjettiden. Över det har reaktionerna interne och från Ryssland varit högröstade. Det mest omskrivna är avlägsnandet av stridsvagnen i Narva. Den av rysktalande dominerade folkvalda församlingen motsatte sig avlägsnandet av monumentet så regeringen tog beslut att genomföra avlägsnandet. Redan hördes röster om välkomnande av narvabor till andra sidan gränsflodens strand i Ryssland där en kopia skulle byggas. Tala om politisk propaganda.  Vi kan konstatera att de Estniska frihetskrigets monument sprängdes och bortfördes under sovjettiden.

Även den rysk språkliga undervisningen i Estland minskats till förmån för undervisning på estniska. Förskolan skall skifta språk till att enbart använda estniska vilket väck stora frågetecken då estnisk talande personal saknas, främst i Tallinn och området kring Narva.

Nu undersöks om de Ryska medborgare som bor i Estland ska kunna rösta i lokalvalen. Ett argument är att det inte blir någon förändring i områden dominerade av ryssar. Allt förblir vid det gamla, dvs att ryssar uppträder som sovjettidens herrefolk medförande att beslut från riksdag och regering behandlas som ”Italiensk strejk”. DVS vi hör vad du säger men tänker inte göra något åt det. Det är inte enkelt att beröva folk med enbart ryskt pass att mista rösträtten. För Estland kan det ändå vara en möjlig väg.

Att utvisa personer boende i Estland till Ryssland diskuteras. En ledamot vald till EU parlamentet reste till Ryssland trots sanktionerna ledde till mycket stark kritik. Ryssvänliga aktivister har utvisats (reste själva) till Ryssland.

Krav på att rysk registrerade bilar skall lämna landet eller registreras i Estland. Kostnaden för en om registrering överstiger i många fall bilens värde så resultatet av den lagen lär bli att Estland befrias från dessa bilar.  Från13 mars är det böter på 400€ för de ryska bilar som inte omregistrerats.

Sammanfattningsvis är de rysktalande i Estland ett problem set ur den ryska doktrinen om att Ryssland intresse är all ryssar  boende utanför Rysslands gräns. Problemet är tydligast i de tidigare sovjet-republikerna men även Finland påverkas.

Minns att det är 314 år sedan svenska trupper lämnade  Estland. Estland har under 272 år varit under rysk/sovjetisk förvaltning. Med NATO medlemskapet 7 mars 2024  kan svensk militär åter bli placerade i Baltikum. Karl Xll bravader kommer inte upprepas. Nåväl, det har varit svenskar, danskar, polacker och tyskar tidigare.

Att fira idag är att solen för fösts gången visar sig på Svalbard efter en lång arktisk natt.

Inga kommentarer: