onsdag 18 september 2024

Libanon personsökare

Israels underrättelsetjänst påstås ha modifierade utrustningen som levererades till  den libanesiska terroristgruppen Hizbollah. När de samtidigt exploderade och dödade minst nio och skadade 3 000. Ett storkrig rycker alt närmare. 

Personsökarna från Gold Apollo, från ett företag i Taiwan, men de tillverkades av även av ett europeiskt företag i Ungern. Händelsen var en katastrof för Hizbollah, med tusentals personsökare igång drabbades Hizbollah-krigare av skador. Attacken har sedan länge varit planerad.
 
Produkten  det gäller är personsökaren modell AP924.  Hizbollah-krigare har använt personsökare som ett kommunikationsmedel i hopp om att deras plats inte kan upptäckas av israelisk underrättelsetjänst, till skillnad från mobiltelefoner som kan spåras. En explosiv platta monterades i enheten, som aktiveras av en specifik kod. Förändringen är mycket svårt att upptäcka. 3 000 personsökare detonerade när det kodade meddelande sändes, vilket aktiverade de tre gram sprängämne som gömts i  personsökaren.

Förstörda personsökarna ss matchar personsökare tillverkade av Gold Apollo. Händelsen kan betecknas som det största misslyckandet av Hizbollahs kontraspionage, på decennier. Det visar samtidigt Israels förmåga att blint skada sina motståndare.

Det senaste kriget mellan Israel och Hizbollahs allierade Hamas startade den 7 oktober 2023 i en konflikt som pågått sedan uttåget ur Egypten, läs Moseböckerna. 

Det Taiwanesiskt företaget Gold Apollo har meddelat att de aktuella personsökarna tillverkats och säljs av BAC Consulting, ett företag med huvudkontor i Budapest, Ungern. Det du Urbán att förklara.
 

Ack! Vad är nästa steg i de elektroniska krigsaktiviteterna?

Bromma

Vad kommer hända med Bromma flygplats? Kommer regeringen att satsa miljarder på flygplatsen eller kommer den att handla i takt med utvecklingen och skrota Bromma. Hur handlar lokala politikerna och Swedavia  efter beskedet att Braathens Regional Airlines (BRA) börjar flyga för SAS från Arlanda.

Tiden är inne nu när Bromma står utan linjetrafik att lägga ner Bromma flygplats och låta Stockholm bygga bostäder. För majoriteten i Stockholm är detta givetvis ett välkommet besked. Nu är det upp till regeringen att säger upp avtalet med Swedavia så att arbetet kan påbörjas med 16 000 nya bostäder på Bromma  före detta flygplats.

Reaktionerna har inte låtit vänta på sig oron sprider sig till orter runt om i Svergie. Hur blir det med vår flyglinje till Stockholm? Swedavia  som driver Bromma, har länge påpekat att flygplatsen inte är lönsam. Hur blir det nu? Politiskt har frågan sedan länge varit en het potatis. Fast lite har hänt:

Den av Sverigedemokraterna styrda regering har viljan att driva flygplatsen fram till  2038. I Tidöavtalet står det ”Bromma flygplats ska bevaras. Något beslut om att lägga ned Bromma flygplats kommer inte fattas under mandatperioden.” Moderaterna i Stockholm  har tidigare sagt att Bromma flygplats bör utvecklas, inte avvecklas. Så hur kommer oppositionen att hantera händelsen? Kommer de att fortsätta med vilja driva en flygplats utan flyg?

Det är en förlegad tanke att  inrikesflyg är helt avgörande för Sveriges tillgänglighet och konkurrenskraft. Hur detta påverkas av dagens besked flygen landar på Arlanda?
Under pandemin upplevde alla som reste runt att det gick lika bra med möten över nätet, och att slippa resa var bra. Alternativet till  tröttsamma resor är att arbeta hemifrån.

Infrastrukturministern Andreas Carlson (KD) anser att ”Bromma har andra viktiga funktioner”. Vilka då?
Regeringen binds av prestige och hänsyn till Sverigedemokraterna via Tidöavtalet! 

Majoritetsstyret för Stockholms stad har meddelat att man vill lägga ned Bromma, och i stället bygga bostäder. Nu kan rimligen planerna påskyndas.Marken behöver saneras före det första spadtaget för en ny bebyggelse inom tio år.  

När marknaden lagt ned Bromma handlar den snabbare än vad politiker förmår. Näringslivet i Region Stockholm vill stärka Arlanda. Nu behövs politisk förmåga att handla inför det som hänt. Det behövs för ett krympande flyg, färre flygplatser och ett avslut av Bromma är handling i tiden. 

Frågan är hur regeringen gör? Med den snigelfart i beslut om infrastruktur har kan vi vänta oss att inget händer mer än att Bromma blir ett svart hål som slukar skattebetalarnas miljarder.


måndag 16 september 2024

Boris väder!

Översvämningarna i ovädret Boris spår har nu blivit  värre än det man upplevt på 20 år, och regnet fortsätter.

I Budapest varnar borgmästaren Gergely Karácsony för att Donau kan nå en nivå nivån mot rekordet på 8,91 meter från 2013. Normala nivån för årstiden är kring fyra meter.

På måndagsförmiddagen meddelade premiärminister Viktor Orbán att han ställer in alla internationella åtaganden så länge översvämningarna varar. Klokt beslut ingen i EU vill ju ha med Viktor Orbán att göra. Denna klimatförnekare som inte har planer att ställa om Ungern i en mer grön riktning utan kräver att få fortsätta att ohämmat använda RYSK gas och olja. Vad kostar skadorna av översvämningarna jämfört med att inleda en seriös omställning? Har då tidigare varningar ingen påverkan?

Nej; Viktor Orbán önskar med all tydlighet driva Ungern till ruinens brant, påhejad av Sverigedemokrarterna och dess svenska lydregering som ser ut att göra samma sak i Sverige!


onsdag 11 september 2024

Northvolt eller Kineser, batteri och solceller!

Senior Material Europe AB, bygge i Eskilstuna

 

Northvolt i Skellefteå har fått ett bakslag i brist på kapital. När nu nya innovationer ska till är det inte  säkert att privat kapital räcker. På andra ställen där ny industri byggs upp är staten en drivande aktör. I Kina och USA kan företag få 50% i statligt stöd. Det är inte heller så att när kinesiska företag etablerar sig i Europa de skulle få brist på investerares kapital. Kina har ett stort handelsöverskott så var ska de lägga vinsterna?

I Sverige lever investerare på svältkur.  Kapital får fixas från marknaden och den är lynnigt kortsiktig. När det svänger svänger det ordentligt. Den gröna omställningen med batterier och grönt stål anser en del att det skulle inte ha inletts, och särskilt inte i Sverige som är så litet. Varför? Sverige har traditionellt varit världsledande inom många områden, vist kan vi bli det på nytt, om vi vågar! Det är sorgligt att höra högerregeringen om och om missa chanserna. Ingen ny energiproduktion  till industrin nu, om tio år är det försent. en SD styrda regeringen sätter gång på gång krokben för investerarna. SD och regeringen är helt förblindade av kärnkraft trotts att näringslivet skriker att det är fel, rätt stavas  vindkraft NU. Den lilla svängning i kärnfrågan att kommunerna ska få en liten morot motsvarande fastighetsskatten för vingkraftverken är ett löjligt litet bidrag som högerstyrda kommuner inte kommer att påverkas av. Men ändå, regeringen, om den är klok, kommer säkert med mer, se på Finland.

Högerregeringens fel är den satsar på kortsiktiga lättnader för den mest besuttna delen av befolkningen. Varför? Ska Sverige behålla sitt höga välstånd behövs investeringar, det är märkligt att höra det från Vänsterpartiet. Då är det märkligt att högerpolitiker verkar totalt tondöva inför vad Sverige behöver. Fartblinda över att de denna period får bestämma hur Sverige ska styras. Det verkar  bli strul på det ena området efter det andra. Vi vet att det är enkelt att säga tulipanaros, men gör det är svårare.

Varför tveka? Har vi nu bestämt  oss för att rädda klimatet nu, det blir svårare och dyrare desto längre vi väntar och till sist går det inte alls. Vad görs då! 

Svenska innovationer behöver Statligt stöd för att utvecklas. Energi behövs nu för att företag ska satsa. 

Risken är uppenbar att det annars år kineserna som tar över.

PS: Nu bromsas solceller på villor, av en höger regering. Om det lokala nätet har nått gränsen för vad det tål kommer nya anläggningar att få betala anslutningen till det regionala nätet. Viket borde gör små villa anläggningar omöjliga ekonomiskt. Det gäller att ha omsorg om monopolisterna nätföretagen, före miljön och omställningen!

Nätägare är i framtiden inte lägre tvungna att ta emot el och tvingade till att bygga ut lokalt nät, det blir för dyrt, helt enkelt. Där sprack drömmen om hårt skattesubventionerad el med avdrag på skatten. Regeringen tar till ett effektivt knep utan att själva stå i blickpunkten. Otroligt smart för att stoppa något som blivit alldeles för populärt. Moderat strategi är att det är bättre med avdrag, bidrag är enbart sossenoja, när verkligheten tryck på så blir planekonomi accepterad av högern?