torsdag 8 juli 2010

Centerns vission

Centerpartiet vill koncentrera arbetsmarknadsåtgärder till subventioner!

Centern följer troget tidigare arbetsmarknadspolitik där det var möjligt att driva ett obegränsat antal olönsamma matställen. Frågan är, nu som då, var kommer alla att få kunder? Frisörsalonger är en inkörsport för många nysvenskar men knappast en verksamhet som utvecklar ekonomin. Sedan vill man avveckla arbetsförmedlingen och ersätta med valfrihet!

Alla vet att ingen ensam kan var en stålman och ta ansvar för allianses förändringar av trygghetssystemen. Sven Otto Littorins och arbetslinjen har kantats av flera meningsskiljaktligheter. Olofsson vill ge 7 miljarder till något som finansminister Borg och andra alliansledare vill använda till andra åtgärder. Det gäller att profilera sig för att klara 4% spärren.

Maud Olofsson talade om ungdomsarbetslösheten där ingångslönerna måste bli lägre. Kopplingen mellan arbetslivet och skolan är inte tillräckligt tydligt. Bland Olofsson förslagen finns lärlingsplatser, men också en reformering av lagen om anställningsskydd (LAS). Under talet kring ungdomsarbetslösheten kommer höga applåder. Olofsson talade även om det som alliansen förbättrat kring företagsklimatet i Sverige och lyfter fram ett antal åtgärder regeringen i systemskiftet redan gjort.

Fokus i talet var vad Centern kallar för "frihetsreformer". Valfrihet inom barnomsorgen, avreglering av apoteks-marknaden och ökade möjligheter för äldre att välja, val av arbetsförmedlare och vall på val! Valfriheten kan verka vackert men riskerar att slå hårt mot glesbygden. Postens tidigare krav på utdelning till alla nu ersätts med mer kostnadseffektiva utdelningspunkter. Telefonbolagens medrustning av glesbygdens telefoni är ett annat exempel på negativ marknadsutsättning. Frihetsreformer och valfrihet kan vara bra men är knappast den enda lösningen då retorik inte alltid löser de praktiska problemen.

Maud Olofsson hyllade miljöminister Andreas Carlgren för det arbete med miljöpolitiken som han har gjort. Däremot var det inte så mycket hyllningar kring att sänkningen av avgifter på miljöbelastande konstgödsel eller att överfisket får fortsätta. Även om Sverige får beröm av Al Gore för världens mest ambitiösa klimat- och energipolitik så drar inte alla åtgärder mot ett bättre miljö. Ökningen av miljöbudget från 15 till 20 miljarder kronor har satsats på fler "miljöbilar" och på solceller.

Frågan är om hanteringen av infrastruktur och miljö är stöd till bilinköp? Talet om att miljöpolitiken genomförs med helt nya bränslen och bilar är något motstridig. Vilka bränslen finns som tidigare inte upptäckts? Är det övergången till mer kärnkraft och el-bilar som avses? Retorisk blir det kluvet för var i glesbygden finns det alternativa bränslen?

Maud Olofsson talade mycket väl om vad som Centern genomfört under perioden varvat med mycket högljud retorisk kritik mot oppositionen medan frågan om vad centern vill i framtiden lyste med en tydlig frånvaro.

1 kommentar:

Anonym sa...

Om alliansen vinner valet kommer Centern att driva på för att utvidga RUT-avdraget - i första hand med it-tjänster.
Annars gäller det att utvidga lite av allt som är i hushållet, trädgårdsarbete och vad som kann uppfinnas!