fredag 2 juli 2010

Juni mätningen av oppinionen en katastrof!

Mätningarna från norska Sentio Research kring vad folk tycker ger de fyra borgerliga partierna 46,9 procent mot 45,8 för S, V och MP. Resultatet är en katastrof för de båda blocken! Den visar på att Sverigedemokraterna ökar till 5,7 procent. Inget av blocken skulle därmed få en självklar majoritet.

Med Sverigedemokraterna i riksdagen kommer det att bli en vågmästarpolitik där blocken tvingas till att samarbeta.


Alla får nu helt inställa sig på att Sverigedemokraterna verkligen tar plats i Riksdagen. Strategierna för Alliansregeringens företrädare gäller att få de rödgröna till att avstå att votera mot ett misstroende där Sverigedemokraterna fäller avgörandet. För de rödgröna gäller dat att framstå som en opposition och för Alliansens att framstå som en majoritet. I den kommande riksdagsretoriken gäller det att utåt, mot valboskapen, uppträda som om det var olika åsikter som debatterades medan det i verkligheten endast är en skenfäktning där alla redan bakom kulisserna är överens.

Förebilden kan bli storalliansen mellan 8 partier i Södertälje. Där leker majoritets-minoriteten som består av de rödgröna, kallade SVAMPen, och den andra oppositions-minoriteten kallade sig Alliansen, helt med människors demokrati. Målet var ju att stänga ute det extremistiska partiet. Saken har rönt stor uppmärksamhet i Riksdagen. För de nuvarande partierna i Riksdagen är det viktigt att verka dugliga och att ha koll. Det gäller det att inte ha alltför skarpa kanter och små partier kan inte företräda åsikter som leder till att de hamnar under 4% gränsen.

Alla förändringarna i Sentio Research junimätningen ligger dock inom den statistiska felmarginalen.
Så varför då orka ha en analys då den tidigare fortfarande verkar gälla!


Lee Tok

Inga kommentarer: