onsdag 29 augusti 2012

Förnekare går någons ärende? Eller!

Svensk Landskapsskydd är en ovärdigt och satiriskt landskapsombud som med mål att motarbeta vindkraftsutbyggnaden. Föreningen leds av personer som drivs av en något helt annat än omsorg om landsbygden. Synen som Jonny Fagerström, talesman för Svenskt Landskapsskydd, en känd klimatförnekare, är att han ihärdigt avvisar all forskning om samband mellan höjd temperatur och utsläpp av växthusgaser.

Med många inlägg i media hävdar de att klimatförändringens trend kan trollas bort genom att endast visa de fakta som passar deras syfte.

För den som är intresserad av temperaturutvecklingen finns en graf på SMHI:s hemsida som visar att årsmedeltemperaturerna har varit ganska jämna under 300 år - med två avvikelser. Att det ser ut att ha varit varmare i början av perioden beror på att mätningarna från 1722 till 1732 genomfördes inomhus i ett rum utan eldstad. Från 1732 till 1738 finns inga uppgifter alls eftersom den unge studenten som utförde mätningarna, Anders Celsius, var på resa. Först från 1739 betraktas därför uppgifterna som korrekta. Den andra avvikelsen är den tydliga ökningen av temperaturen från 1980-talet och framåt. Visserligen stiger temperaturen kring städer som växer men observationerna visar på ett trendbrott som indikerar en klimatförändring.

Jordklotet befinner sig i ett kritiskt läge. Den konsumtion av fossila bränslen, avskogning, asfaltering av mark mm som görs kommer att leda till stora förändringar av klimatet. Det är nödvändigt att snabbt fasa ut de fossila bränslena. Det klagas på att det ges stöd till vindkraften på ca 35 öre/KWh. Några andra kostnader finns inte men vad är kostnaden för de fossila bränslena med temperaturstegring, havsytans höjning, översvämningar, orkaner, strålskador och att landområden försvinner. Det är kostnader som många bortser från men de finns där om än de inte direktredovisas mot den fossila eller kärnkrafts energin. De kommer senare som en katastrofkostnad. Skadorna från ett havererat vindkraftverk begränsas till några hundra meter från verket, en kärnkraftsolycka får globala effekter.

Varje vindkraftverk eller älvutbyggnad är inte legitimt. I motsats till vad Svenskt Landskapsskydd hävdar måste klimatfrågan och konsekvenserna av den tas på största allvar och inte förnekas.

Så vem står bakom kampanjen mot vindkraft? Är det de sju ojlesystrarna eller kärnkraftslobbyn?

Inga kommentarer: