fredag 26 oktober 2012

Halvtid i politiken! Då händer det något.

Partierna har trott att det går att köra vidare i de gamla spåren. Tragiskt för alliansen är paniken som spirar när hälften av partierna pendlar kring spärren till Riksdagen. Då kommer det realistiska förslaget att slå samman de fyra partierna till en enda lista för att om möjligt behålla makten. Verklighetens folk har upptäckt att arbetslinjen inte fungerar då arbetslösheten ständigt ökar. Baksidorna av valfrihet, avreglering och utförsäljning blir alt tydligare för alt större grupper. Samhällsfinansierad omsorg flyr skatten i Sverige och flyttar vinster till skatteparadis. Skattesänkningar har gynnat en redan prioriterad grupp medan allt fler har fått det sämre och lever alt närmare fattigdom och utanförskap. Sjuka får springa runt på olika apotek och vänta på medicin för att om apoteket har lager drar det ner vinsten.

Oppositionen vill inte samarbeta och det ger bättre resultat än att tala som en trebent vänsterallians. Nu kommer de tre partierna att driva egna frågor och sedan se vad valresultatet blir efter valet 2014. Arbetslösheten verkar inte finnas eller verkar vara för svår att förstå verkligheten. Det är tre partier som i en rad frågor har olika visioner. Invandrarfrågan är den tydligaste där MP och V tänker sig helt öppna dörrar och massinvandring. Socialdemokraterna har inte definierat sin politik så att den tydligt skiljer sig från de två andra vänsterpartierna. Inte heller i frågan om utförsäljning och avreglering av välfärden ges tydliga budskap.

Den dominerande verkligheten är att det tredje största partiet som ingen vill tala med är det som växer och växer. Det partiet har bättre på att fånga upp en opinion som finns. Partiets långsiktiga arbete med sin invandringskritik har fångat allt fler väljare. I grunden har partiet inte förändrat sig utan det är medborgarna som prioriterar frågan. Frågan är om det blir tillåtet att säga vad man tycker i den frågan? Historiskt avtalade LO om att utlänningar/flyktingar 1945 skulle ha 75% av en svensks lön. Eller är SD den ventil som behövs när verkligheten ser annorlunda ut än drömmen. SD har goda möjligheter att fortsätta växa då det har funnits och finns en invandringskritisk opinion som är större än SD:s opinionssiffror.

Deklarationer från de äldre riksdagspartierna att SD inte på några villkor kan påverka politiken gör att det blir lättare att lägga en röst på SD oavsett vad partiet driver för frågor. Det blir ju ändå en röst som inte kommer att påverka. Partiet kan komma att lyfta frågor som berör medborgarna. SD kan även få ett kraftigt lyft om valrörelsen 2014 från andra partier blir upprepning av tidigare retorik. Verkar valet på förhand avgjort kan även det gynna SD.

Den nya politiken handlar i grunden om partier bildade under 1800-talet är de som har lösningarna på 2000-talets frågor?

Inga kommentarer: