söndag 18 november 2012

Kris eller utveckling för SD?

Sverigedemokraterna når nya rekordnivåer i allt fler mätningar. Samtidigt utan några skandaler tappar Vänsterpartiet nästan 2 procentenheter i SvD/Sifos väljarbarometer för november. Det fanns enorma förväntningar på vänsterledaren Jonas Sjöstedt, medan det för Åkesson enbart finns negativa förtecken. Sverigedemokraterna når däremot sin högsta siffra i Sifo, med 8,5 procent av väljarna, en stadigt uppåtgående trend under hösten.

En huvuddel av mätningen var gjord före den uppmärksamhet om filmen från en krogkväll sommaren 2010. Fast det verkar inte ha påverkat den sista fjärdedel av intervjuerna i mätningen.

SDs ambition att växa till tredje största parti ser ut att nås genom att de potentiella väljarna hämtas från i förta hand Moderaterna och i andra hand från Socialdemokraterna och den tredje gruppen partilösa. Huvudströmningen kan ha sin grund i personer som är trötta på partiernas likriktning, retoriskt flum, slapphet, HBT, EU, invandring och brottslighet. 

Moderaternas förnyelse och förflyttning mot mitten från tiden i skymundan i unkna valstugor har lämnat många brunskjortor hemlösa. SD når grupper som söker konkreta åtgärder på de problem man uppfattar omkring sig i vardagen. SD möter den gruppen med saklighet och ett rättframt, verklighetsbeskrivande och tydligt språk.

Den enda statiskt noterbara förändringen är att Vänsterpartiet tappar 2 procentenheter, i SvD/Sifos mätning i november. Centern och KD har uppenbart fått sällskap runt 4% spärren.

Kris för V, C och KD, utveckling för SD?

Inga kommentarer: