onsdag 5 augusti 2020

Solel för stållar

En rad personer har gått ut i debatt och klagat på att de får betala skatt på anläggningar större än 255KW installerad solel. Hat man istället  vindkraft går gränsen vid 125KW installerad effekt.

Klagan är skatten, fast hur tänker de?

Om de producerar el själva så slipper de elnätsavgiften. Den ska då jämföras med skatten som är 35,3 öre KWh. Därtill kan du få ett avdrag på 9.6 öre per kilowatt. Därtill kommer ju ett antal bidrag som kan utnyttjas.
När det gäller sol-el så har en installation en beräknad livslängd på 25 år. Mycket av regelverket kan under den tiden förändras. Klart är att en installation under skattegränserna blir lönsam efter de första  fem åren och därefter en kassako.

Företrädare för småföretagen har klagat just på skatten på 35.3 öre för stora anläggningar. För att få till en skattepliktig sol-els anläggning behövs en yta stor som en halv fotbollsplan. Jag undrar hur många småföretag som har den ytan outnyttjad? Däremot kan företagets tak  utnyttjas och bidra med en del av elbehovet till en mycket låg kostnad.

Brödtillverkaren Pågen i Malmö har tänkt expandera. Redan idag kan deras bröd köpas över hela landet. Nu kan expansion utebli till fromma för lokala bagerier runt om i Sverige. Pågen har ett hyfsat miljötänk med lokala insatsvaror förutom Palmolja och energi. De köper enbart vatten-el. Den elen har i huvudsak färdats 500-1000 km innan den når Pågen. Palmoljan har färdats lägre och är i sig ett klimatproblem.

Malmö ligger i Skåne elområde 4 och i Skåne produceras inte mycket miljövänlig kraft.
Det är en mycket underlig utveckling av produktionen av EL. I Skåne och Blekinge är Sverigedemokraterna starka och det ser tydligt i minskningen av vindkraft som inte gillas. Tyvärr är det så att kraftbolaget EON och Malmö stad har satsat på fossilgas som nu beskattas hårdare och  blivit olönsam och därför stängs av med ökad elbrist som följd. Det skall inte heller underskattas att försvaret i stort lagt huvuddelen av Blekinge och Skåne i restriktioner för vindkraft. Däremot kan ju solkraften byggas ut utan större hinder mer än att i större anläggningar får man bidraga med skatt. Fast någon större aktivitet för solkraften lyser med sin frånvaro.

Jag undrar om Sverigedemokrater och Moderater gillar att till Skåne importeras dansk och Polsk kolkraft? Partierna säger att där satsad krona ger mest utdelning ska den satsas. Nu verkar det som om lönsamma satsningar på solel kunde göras i Skåne för att i förlängningen minska import av kolkraft från grannländerna.

Och till sist partierna för kärnkraft! Ser ni någon lönsamhet i den? Vem kommer vilja satsa på  orealistisk kärnkraft när sol och vind är affärsmässigt mer lönsamt. Låg intet Ebberöds bank i grannlandet Danmark.

Ebberöds bank drev verksamhet som visserligen var välmenande men samtidigt svårt vanskött. Då kostnaderna för inlåning aldrig går att täcka med inkomster från utlåning av samma kapital uppstår ett underskott som till slut måste betalas med insatta medel. Det vill säga i grunden samma upplägg som ett klassiskt ponzibedrägeri.  I någon mening är det inte ett självbedrägeri ni skåningar sysslar med?





Inga kommentarer: