tisdag 18 augusti 2020

Rostig reaktor i Ringhals stoppas.

En rostig reaktor havererar i Ringhals! Låt oss hoppas att den förblir avstängd och avvecklas.

 

Vid stoppet av den rostiga rektorn i Ringhals skenade elpriset till aldrig skådade nivåer. Detta visar på osäkerheten att bygga elleveranserna från en källa. I debatten har treklövern eller det konservativa blocket SD, M och KD med stora ord hävdat att rostiga och av ägaren olönsamma reaktorer ska drivas vidare. Vad som här kan sägas 'är att dessa partier helt lämnar säkerhet och ekonomi utanför retoriken. Det som hänt i Ringhals visar på riskerna med ett uttjänt verk. Byk ny kärnkraft och där instämmer Liberalerna med treklövern. Sen sunda frågan är trotts allt. 

Finns det någon investerare som tror på kärnkraftens lönsamhet vid ett nybygge? Endast politiska villfarelse i konservativa blocket med uppmuntran från L.

När ett vindkraft brinner eller tappar en vinge slås stora rubriker upp. I fallet med Ringhals borde det vara motiverat men på det planet råder lugn.

Det vi ser när reaktorn faller ut är att andra producenter tar över. Nu hände detta på sommaren när det är fullt i de norrländska vattenmagasinen. Vid tillfället var vindkraften god och gav mer än kärnkraften efter stoppet.

Bildkällor: Svenska Kraftnät.


Finland har kärnkraften i Lovisa problem. De reaktorerna har tillstånd tre år till och politikerna vill förlänga tillstånden till 2050. Ägaren är dock tveksam till fortsatt drift. 

Två stora reaktorer i Finland är ju tänkta att tas i drift, en planerades få start 2009 men har nu siktet på 2023. 14 år efter tidsplanen! Den andra planers få start kring 2030.

Inga kommentarer: