måndag 24 augusti 2020

Kärnkraften en återvändsgränd sponsrad av SD, L, KD och M.

Kärnkraftverket Ringhals 1 planerades för att läggas ner, men återstartades för att stabilisera elförsörjningen i Södra Sverige.

Svenska kraftnät som har skrivit avtal med Ringhals AB om att Ringhals 1 ska driftsättas fram till 15 september, då verket planerades starta. Detta för att ”säkra spänningsstabiliteten och kortslutningseffekten i transmissionsnätet för att hantera driftsituationen i södra Sverige under sommaren”.

Ringhals 1 snabbstoppades 13 augusti efter ett fel som lokaliserades till en kommunikationsmodul i turbinanläggningen. Ringhals 1, har stod still under en vecka. Sedan reaktorn startats går den på 50 procents kapacitet ,

Efter snabbstopp den 13 augusti har det letats fel och till sist lokaliserades till en kommunikationsmodul i turbinanläggningen. Vän av säkerhet undrar förstås varför et tog sådan tid att hitta felet. Antingen var det ett fel som inte borde uppstå eller så saknas någon felindikerings funktion.

I det läge reaktorn stod valde Ringhals att tidigarelägga starten av R3. Varken R1 eller R3 har varit störningsfria.

Beslutet att avveckla R1 och R2 fattades av Vattenfall 2015.

I juni 2020 år hände något ovanligt. El-brist  i södra Sverige fick elpriserna att skjuta i höjden. Bristen på el var så akut att  Uniper eldade igång reserv oljekraftverket i Karlshamn, som i normala fall endast används  kalla vinterdagar.

Nu när fyra av sju kärnkraftsreaktorer i Sverige normalt är avstängda för underhåll sommarhalvåret och vinden mojnade samtidigt som det var ovanligt varmt blev behovet av el stort. Svenska kraftnät, myndigheten som ansvarar för stabiliteten i elförsörjningen, fick rycka in och betala för en tidigare start av R1, som Vattenfall av affärsmässiga skäl planerat att sätta i drift först efter sommaren.

Ringhals 1 startades upp för full effekt och skulle så gå fram till  årsskiftet men drabbades av driftstärning och snabbstoppades 13 augusti. R3 planerades att kopplas upp mot elnätet den 24 juli och R4 den 27 augusti. Så blev det inte. Elpriset var för lågt så de stod stilla. Planeringen höll inte utan R3 startades upp först efter att R1 stoppats. Uppstarten tog några dagar med skakig drift. Hade R3 startats 24 juli hade troligen inte det kaotiska läget uppstått.

Vad säger historien. All elproduktion sker affärsmässigt. Det är inte kundernas behov utan bolagens som styr. För kärnkraftsanläggningarna skapa det problem. De är stora producenter och kan inte som de fossilgas drivna elverken i Stockholm, Göteborg och Malmö stänga. Regeringen rycker ut för att få ordning på hoten om omedelbar elbrist. Det saknas lagstiftning som behandlar krav på elleveranser. Kraftbolagen kan göra som de vill och ser enbart till det affärsmässiga. I Sverige har det skapats ett oligarkliknande situation med några få stora aktörer. Det särskilt sedan kommuner i någon konstig vinst jakt sålt ut sina el-anläggningar. De som behållit sina har konstaterat goda vinster till kommunen.

Affärsmässigheten i kärnkraft finns endast i redan byggda anläggningar. Orsaken är att nyinstallerad vind och solceller  göras till en lägre kostnad. Politiska mål talar om ett samhälle som är helt fossilfri och skälet är ytterst mänsklighetens överlevnad. Trott det uppenbara att kärnkraften är i en återvändsgränd vurmar politiker från SD, L, KD och M om att reglerna ska göras om, mer kärnkraft behövs. 

Retoriken verkar vara viktigare än förnuftet för SD, L, KD och M. 

På affärsmässig grund görs alltid den mest lönsamma investeringen.

Inga kommentarer: