tisdag 18 augusti 2020

En diktator faller lätt

 En diktator faller lätt



När ett folk reser sig är det inte enbart de enkla människorna som rest sig. Kring en diktator finns en maktapparat bestående av människor som har något att vinna på att handla enligt diktatorns önskan. När så ett tvivel om att denna situation kan fortsätta börjar avhoppen. Någon läker dokument, och andra skyndar sig att i första han rädda sitt eget sin och bidrar med en läcka till. Det hela accelerera och bit för bit av diktatorns maktapparat försvinner. Till sist står han ensam stöd av de som inte kan finna nåd hos folket.

En som inte finner nåd hos folket är Rysslands nye tsar. Fruktan är att han kommer att handla på det sätt som gynnar hans egna planer. Fast nu har han bränt rätt mycket av sin trovärdighet. Ett flertal hotelser och småkrig, annekteringen av Krim och väpnade aktioner mot Ukraina mm. Omvärlden är mer tveksam till att bli vän med en som ständigt tar till hot som arbetsmodell.

Den lilla republiken Estland har officiellt uttalat att valet till president i Belarus enbart var fusk och inget som ska tagas på allvar. Från Sverige hörs en rad upprörda röster men räcker det?

I själva Belarus kan det röra sig om trimmar eller dagar då diktaturen faller.

Frågan är om folket då tar ansvar och ser till att landet även i fortsättningen kommer att fungera? Om den gamla maktapparaten medverkar så borde det gå bra.

Inga kommentarer: