onsdag 2 juni 2021

SCB juni 2021

 SCB juni 2021

Hur ska borgerligheten kunna samlas?

Dagens läge med fem partier som i olika nyanser tycker lika. Undantaget är Centern som på något vis har blivit ett eget regerings alternativ.

Tre partier MP, KD L samlas runt stupet på 4%.  Nåväl eller halvvägs ner i avgrunden för L. Men två till ska inte uteslutas. Vad betyder det för borgerligheten?

Miljöpartiet är ett mittenparti som har visat sig kunna anta skepnaden av kameleont då de är blockbefriade och kan bilda allians hur som helst. Centern har tidigare kunnat bilda allians med Socialdemokraterna och med en framgångsrik partiledare är väl det inte helt omöjligt att det kan ske på nytt.
Trotts att Liberalerna bytte till en ny partisymbol, en ”erigerad penis”, är situationen att vara kluven på nytt fått stark bäring. Vad är det liberalerna har att tillföra?

Vad skulle en riksdag med färre partier betyda? Framför allt starkare regeringar! För väljarna skulle det bli tydligare vad man röstade på. För borgerligheten skulle det vara enklare bilda regering, helt enkelt för att det blir färre som har nyanserade åsikter om samma fråga.
Motsatt skulle det bli enklare för Socialdemokraterna att förklara vad skillnaden mellan deras politik och borgerlighetens.

Det är ur demokratisk synvinkel inte fel om några partier lämnar RIKSDAGEN. För övrig anser jag att 4% spärren ersätts med en 5% spärr för utjämningsmandat och att 12% spärren i valkretsarna avskaffas.  I valkretsarna fördelas mandaten som de utfaller så att även partier under spärren kan vinna enstaka mandat.  Med högre tröskel 5% skulle ge de större partierna något fler mandat än vad som gäller idag och förhoppningsvis göra det enklare bilda starkare regeringar.    

Inga kommentarer: