onsdag 24 augusti 2022

24 augusti Ukrainas nationaldag


24 augusti Ukrainas nationaldag

Ukraina utsatts för flera anfall från bolsjevikerna under en ryska revolutionen alla slogs tillbaka. Det visar något av vad ukrainarna har för åsikt.  Först efter första världskrigets slut tog Sovjet och inlemmade Belarus och Ukraina i unionen.

Under Sovjetunionens upplösning blev många av de 15 rådsrepublikerna självständiga stater. Tyvärr har den Ryska federationen varit inblandad i flera militära aktioner riktade mot flera av de före detta rådsrepublikerna. Belarus har blivit en lydstat och tanken var nog att Ukraina skulle bli ytterligare en lydstat till Ryssland.

Den 24 februari anges Ryssland för andra gången sedan 2014 Ukraina med målet att annektera delar och att byta ut det politiska företrädarna. Tanken var att på tre dagar vinna kriget. Nu har ett halvt år gått och Ukraina har kämpat för hela Europas frihet. Ukraina kämpar för allas demokrati. I EU har vi uppmärksammats på en kraftig inflation och stigande priser på det mesta. Medan Ukrainas folk betalar prost med sina kroppar och liv medan vi betalar med högre priser.

Frågan är om vi förstår betydelsen av Ukrainarnas kämpainsats. Flera av Baltstaterna har helhjärtat stöttat Ukrainas hjälteinsats. Stoppas inte Ryssland i Ukraina är risken överhängande att Baltstaterna och Finland kan bli nästa mål för Rysslands aggression. 

Vill vi ha det så? 

Kan vi på några villkor ta en annan ställning än att stödja Ukraina.

Inga kommentarer: