måndag 22 augusti 2022

Elbrist i Europa, möjligen även här!


Fingrid,  operatören av Finlands elnät varnar för  att det vintertid kan bli strömavbrott i Finland på grund av elbrist. Att täcka Finlands elförbrukning under topppbelastningen är beroende av driftläget i den tredje reaktorn i Olkiluoto och av elproduktionen i Sverige och Estland. 

Enligt elnätsföretaget kan den inhemska elförbrukningen i Finland stiga upp till 15 100 megawatt. Finlands inhemska elproduktion är 12 300 megawatt, och 600 megawatt finns i reserv.Ett underskott  på närmare 3 000 MW.

Kriget mellan Ryssland och Ukraina och den resulterande extraordinära situationen på elmarknaden har gjort prognoserna om tillgången på el osäker.  Fingrid räknar med att elförbrukningen i landet kommer att likna tidigare år, men situationen på elmarknaden kommer att bli komplicerad när rysk el- och naturgasimport upphör. 

Fingrid anser att finns det flera faktorer som gör det svårt att bedöma situationen störst är osäkerheten för den tredje kärnreaktorn i Olkiluoto (förseningar i driften (13år) gör det svårt för Finlands  att säkra sin egen el behov) och elhandel.

Finland har tidigare under toppförbrukningen importerat stora mängder el från Estland och Sverige, men båda länderna kämpar för närvarande för att säkerställa tillräcklig inhemsk elproduktion. En  stor utmaning är bristen på naturgas i de baltiska länderna.

Utbyggnaden av vindenergin har hjälpt till att lindra situationen. I slutet av 2022 har Finland  byggt cirka 5 000 megawatt vindenergi. Fingrid anser att Finland under normala omständigheter har tillräckligt med el, men när omständigheterna sammanfaller (t.ex. tekniska fel i kraftverk eller kraftledningar) saknas el på den finska elmarknaden.

Vid elbrist kommer  de lokala elinfrastrukturförvaltarna  att genomföra bortkoppling som skulle pågå upp till två timmar. Finland ligger lång från det gasberoende Europa och det varnar redan nu för bortkoppling under vintern. 

I Sverige talas det om samma sak, om elen inte räcker så kopplas delar av nätet bort. Bland den breda allmänheten har detta ännu inte sjunkit in och högerpartierna har inga förslag mer än att kompensera och drömma om att återstarta Ringhals två avvecklade reaktorer. Vad vi får förbereda oss på att hjälpa Europa att överleva vintern. Kan vi spara här och därmed kunna sända mer el till Europa? Det verkar som om den frågan inte är aktuell men vem kommer att ha råd att slösa med el i vinter! Hela Europa behöver omställningen. Kriget i Ukraina har med tydlighet visat att den gröna omställningen behövs och att ju snabbare den genomförs desto bättre.


Inga kommentarer: