fredag 10 februari 2023

Estland först i Europa med SMR kärnkraftverk

Går allt som planerat, Olkiluoto3 i minne, står det första modulära kraftverket i östra Estland klart 2031. Företaget Fermi Energia presenterade sitt val av reaktormodell i Tallinn på onsdagen. Svenska Vattenfall som är delägare i  Fermi Energias följer projektet med stort intresse.
Anläggningen bygger på amerikanska GE Hitachis modell av ett litet modulärt kärnkraftverk, ett så kallat SMR, där estniska Fermi Energia utvecklar sin egen version. Fermi Energia är det första energibolaget i Europa att besluta om småskalig kärnkraft.  Går allt planenligt levererar kärnkraftverket el lagom till jul 2031.
Valet av reaktor blev GE Hitachis så kallade BWRX 300*, en kokvattenreaktor med en teknik som är väl beprövad i Europa.

Förberedelserna för kraftverket är redan igång. När det kommersiella kontraktet skrivs ska Fermi redan ha ett kraftverksområde och planeringen för bygget där klart. Företaget ser på alternativa platser i östra Estland.
Vid bygge av ett SMR med kokvattenreaktor kan Fermi Energia utnyttja teknologiskt kunnande från Finland och Sveriges. De två första reaktorerna i Olkiluoto i Finland och Forsmark i Sverige, använder den tekniken.  Även om kärnkraftverket planeras i Estland och är betydligt mindre så finns det synergier och erfarenhet att hämta.

Vid valet i Estland i mars 2023, är kärnkraften är ingen stor valfråga. Några lagar kring kärnenergi har Estland ännu inte fast de kommer att föreslagna under 2023. Beslut om lagar kommer att antas av  Riigikogu under 2024, samt beslutet om plats.

GE Hitachi slöt det första kommersiella kontraktet för sin BWRX 300 i Kanada 2023. Nu har företagets modell valts till mall för ett europeiskt energibolag att arbeta vidare med. På GE Hitachis kärnenergi är givetvis detta ett genombrott trotts att de i stor utsträckning handlar om gammal beprövad teknik.
Färska opinionssiffror visar att stödet för kärnkraft i Estland är stadigt. Vindkraften är den populäraste energiformen följd av kärnkraft och solkraft. Satsningen på kärnkraft skall jämföras med den på vindkraft där Estland har ambitionen att bli självförsörjande och en exportör av energi.

Tanken är att ha en första reaktor står klar 2031, snabbare än så går det inte. Efter den första reaktorn finns planer på en likadan till. Reaktorerna skulle ha en effekt på 300 megawatt var och den andra reaktorn skall enligt planerna stå klar ungefär fem år efter den första.

En liten reaktor av den typ Fermi Energia nu planerar kostar omkring 1 miljard euro. Finansieringen håller det estniska företaget på och sätter ihop och tvivlar inte på att lyckas. Summan kan jämföras med den tredje reaktorn i Olkiluoto på 1600 megawatt som kostar cirka 8,5 miljarder euro och en reaktor i en femtedels storlek utan 13 års fördröjning planeras SMR kosta 1 miljard euro.
Vattenfall äger omkring sex procent av Fermi Energia. Vattenfall satsar 1,5 miljon euro i projektet.

På Vattenfall följs utvecklingen med stort intresse och Svenska universitet är djupt engagerade i hur Fermi Energia utvecklar sin SMR. För Vattenfall är i frågan om ny kärnkraft öppen både för storskalig och småskalig kärnkraft. Den svenska högerregeringen regeringen har öppnat dörren för stora subventioner till ny kärnkraft i Sverige och get order till Vattenfall att öppna en förstudie för två SMR reaktorer i Ringhals. Planerna i Estland är däremot långt framskridna med en panerad reakor färdig 2031. De i Sverige påbörjade förstudierna kommer sannolikt inte resultera i något förrän i mitten av 2030-talet, om det över huvud taget blir något då vindkraften blivit ett betydligt kostnadseffektivt alternativ.

Det är kortare ledtid för  små reaktorer men de ger  mindre energi. För Vattenfall är det i första hand elproduktion och ånga som är intressant i en ny reaktor.
Experter från Vattenfall har varit med och valt reaktortypen för Estland, men det betyder inte att företaget skulle vara redo att välja samma reaktorer i Sverige. Då Estland jämförde tre olika små modulära reaktorer innan valet gjordes, är Vattenfalls
urval bredare där fem-sex modeller är intressanta. För Sveriges del handlar det om mer än en fördubbling av elproduktionen till 2030. I den kontexten är högerregeringens insatser hittills svaga och kommer inte att nå målet.

Utvecklingen av GE Hitachis modulära reaktor är även intressant för Polen som planerar att bygga flera SMR. Flera reaktorer av samma typ  garanterar  att det finns tillräckligt med kompetens för drift och underhåll.

Redan här ser vi att narrativ med serieproduktion av någon av de 90 projektet som pågår inte kommer att infrias. De billiga serieproducerade SMR reaktorerna kommer att framgent fortsätta var en powerpoint illusion.

*BWRX-300 är en 300 MWe vattenkyld, liten modulreaktor med naturlig cirkulation (SMR) med passiva säkerhetssystem som utnyttjar design- och licensieringsgrunden för GEH:s amerikanska NRC-certifierade ESBWR. Genom dramatisk och innovativ designförenkling, utnyttjande av en licensierad och beprövad bränsledesign och inkorporering av beprövad komponenter och expertis i leveranskedjan, anser GEH att BWRX-300 kan ge  lägst risk, den mest kostnadseffektiva och snabbast att marknadsföra SMR. Som den tionde utvecklingen av Boiling Water Reactor (BWR), representerar BWRX-300 den enklaste men mest innovativa BWR-designen sedan GE började utveckla kärnreaktorer 1955. Avancerad kärnkraftsteknik som BWRX-300 är en nyckelpelare i GE:s ledarskap inom energiomställning. BWRX-300  har designats för att uppnå konstruktions- och driftskostnader som är avsevärt lägre än traditionell kärnkraftsteknik.

BWRX-300


Inga kommentarer: