onsdag 15 februari 2023

Branschen varnar för el brist!

Branschen varnar för kommande brist på el.

Det går för långsamt, alldeles för långsamt för utbyggnaden av produktion och elnät! Enligt aktuell prognos från Energiföretagen ökar behovet från dagens 140 terawattimmar (TWh) per år till en tredubbling om drygt 20 år. Om den ökningen skall ske med enbart kärnkraft behövs ca 100 SMR  reaktorer, och vem tror att den framtiden är möjlig.

Vad finns då för alternativ?

Ökad vattenkraft något  eller en minskning om EU får råda med omprövningar och fria vandringsvägar för fisk. 

En betydande tillgång ligger i alla tak och ytor som  kan användas till solkraft. En utveckling som allt mer blir tydlig när husägare och jordbruk finner lönsamhet i installationer. Stående dubbelsidiga paneler behöver lite utrymme och kan t.ex placeras på betesmark. Enkelsidiga paneler kan placeras på väggar. Energimyndigheten målbild, för utvecklingen av solel i Sverige fram till 2040 visa att  cirka 5–10 % (15-30TWh) av Sveriges totala elanvändning kunna produceras av solceller.

Storskalig havsbaserade vindkraft kan ge minst en fördubbling av dagens elproduktion.  Enligt svensk vindenergi kan den havsbaserade vindkraften öka mycket redan till år 2030, och år 2050 producera 167 TWh el, motsvarande 45 procent av Sveriges totala behovet. Men då behöver den rätt förutsättningar av en mer positiv regering. Landbaserad vindkraft ger ytterligare ett bidrag.

Vad har vi då att vänta ? Vattenkraft +3-3, vindkraft +167, solkraft +30 = ca 200 TWh ny produktion.  150 + 200 = 350 TWh möjligt mot beräknat behov 330 TWh. Och förlåt, ny kärnkraft skulle inte behövas i denna  mix! Denna enkla uträkning visar att det är möjligt att tredubbla dagen elproduktion om bara viljan finns. Då duger det inte att Moderata och  SD politiker slår sig för bröstet för att de stoppat vingkraft på västkusten och i Skåne

Vad har då regeringen för idéer. Ett par SMR reaktorer och krokben för vindkraft. Ökat stöd för solkraft är dock att observera. Ideligen uttalas att all ny elproduktion behövs! Regeringens idéer är långt från det framtida elbehov som branschen förutspår.




Inga kommentarer: