torsdag 7 december 2023

Klimatet kan inte vänta!

 Climate action can’t wait  och klimaret är inte förhandlingsbart.

 

Sverige, ett av 20 länder vid COP28 som undertecknat ett initiativ om att tredubbla kärnkraften i världen innan 2050 jämfört med det som var 2020.

Det är kallas och klackarna i taket för kärnkrafts ivrarna. Att tredubbla kärnkraftens andel inom elproduktionen är rimlig set till att vindkraft och solel kommer att öka tiodubbelt fram till 2050.

Kärnkraftens nya våg är en del av det som kallas för Net Zero eller på svenska nettonoll. Det innebär en målsättning där utsläpp orsakade av människor kompenseras av mänskliga åtgärder som också avlägsnar koldioxid.  Initiativet på klimatmötet COP28  framhåller att just kärnkraften har en nyckelroll för att nå noll nettoutsläpp globalt kring 2050 och för att hålla 1,5-gradersgränsen för den globala uppvärmningen inom räckhåll. En gräns som med dagens beslut och verkliga utveckling pekar på 3°C höjning. Så medan politikerna talar om sina drömmar tränger sig verkligheten på, och den kräver storstilad handling, inte nu utan för politikerna senare. 

 För finansiering att nå målet att trippla kärnkraften, krävs storstilade subventioner och löften om åtgärder nationellt för att se till att kärnkraften hanteras ansvarsfullt, politiska inövade floskler.
Små modulära reaktorer, SMR, sägs komma att spela en nyckelroll. Runt Stockholm och Malmö kan vi förvänta oss att  minst 20 SMR byggs.Det behövs 3 SMR för att ersätta ett av nuvarande reaktorer, som närmar sig stängning. Räkne exempel 6x3 = 18 nya för att ersätta, därtill tredubbling ger 44 nya  SMR reaktorer till 2050! Det handlar ju om serieproduktion och om lönsamhet med det sjunker kostnaderna samtidigt som de enskilda verkens byggnadstider måste förkortas och folkopinionen köras över.

Förnybar energi som vind och sol finns redan nu i överflöd så varför denna omväg över SMR?

Strålsäkerhetsmyndigheterna runt omkring försöker upprätta standarder för SMR-koncept Nuward. Avsaknad av utbildning och experter är idag ett hinder för att kärnkraftskunnandet skall hålls på en tillräcklig nivå. Minns att man glömde fylla på vatten i tryckkärlet på Ringhals 4! Målet är att få de första SMR reaktorerna skall vara i drift redan 2030. Var är de utbildade?
Fortum samarbetar med ståljätten Outokumpu för att utreda förutsättningarna för små reaktorer. Fortum har haft samrådsmöte med Haparanda om bygget av en SMR i Torne, Finland. I Sverige är redan Studsvik (Nyköping) på tårna för ny kärnkraft.

Uran är en råvara som rikligt förekommer i Sverige. Reformeringen av kärnenergilagarna som vår nuvarande regering genom förändrar radikalt  på förutsättningarna. Gruvdrift efter Uran skall bli möjlig, och Sverige har rikliga fyndigheter. Mins aktionen i Nianfors! https://sverigesradio.se/artikel/1701473   Kärnkraftverken använder uran som bränsle, men en tredubbling av kärnkraftskapaciteten innebär inte någon bränslebrist

Blir efterfrågan större och priset stiger blir det en frågan om vilka uranfyndigheter det lönar sig att utnyttja. Kärnkraftverken kräver väldigt relativt små mängder uran och bränslekostnaden är en liten del av helhetspriset för el från kärnkraftverk.

Tredubblas kärnkraften finns det inget skäl att vara orolig, tänk på alla arbetstillfällen som skapas i politikernas tankar. Naturen och framtida livsbetingelser kommer troligen få stryka på foten. Hur var det med blåbetongen i vårs byggnader, Ranstad  ( https://sv.wikipedia.org/wiki/Ranstad  )fick byta namn för att glömmas.

Med den nuvarande regeringen står vi inför en lysande framtid av orealistiska fantasier som leder till +3°C höjning. Motarbetande av det som är lönsamt och det industrin vill ha, Vindkraft. Tanken är att med stora skattesubventioner bygga kärnkraft, som få vill ha!


Till sist, vem glömde mössan i reaktorn? den mänskliga faktorn!

Inga kommentarer: