ST kritiserar Energimyndighetens uppsägning av rebellmamma!
Energimyndighetens uppsägning av en anställd med hänvisning till att hon skulle utgöra ett säkerhetshot har väckt stor uppmärksamhet. Den prov anställda är facklig medlem, och nu kräver facket förhandling med arbetsgivaren och är samtidigt öppen för att göra en JO-anmälan.
Tidningen Fokus publicerade en artikel där en anställd på Energimyndigheten beskrevs som ett säkerhetshot mot Sverige. Skälet var att hon deltagit i manifestationer med Rebellmammorna, en organisation med kopplingar till Extinction Rebellion.
Focus skriver att en Klimataktivist anställdes på samhällskritisk tjänst på Energimyndigheten. Den anställda kvinnan ska ha varit öppen med sitt engagemang under rekryteringen till tjänsten på Energimyndigheten, en anställning som även krävde säkerhetsprövning av Säpo. Trots detta avslutade arbetsgivaren hennes provanställning kort innan de sex månaderna av provanställning skulle löpa ut, något som Dagens Nyheter var först med att rapportera om.
Den uppsagda kvinnan är facklig medlem och nu ifrågasätter fackförbundet Energimyndighetens agerande.
”Vår medlem har hela tiden varit öppen med sitt politiska engagemang, och oavsett vad man anser om det i sak så leder arbetsgivarens agerande till att det väcks frågor hos andra medarbetare vad som anses acceptabelt, och vem det är som avgör detta”, kommenterar Joakim Lindqvist, förbundsjurist på ST, uppsägningen i ett pressmeddelande.
Självklart skall yttrande- och föreningsfriheten respekteras av statliga arbetsgivare. Frågan är vad som krävs för att ett politiskt engagemang ska anses vara riskabelt ur säkerhetssynpunkt. Hanteringen av fallet kan mycket väl leda till en anmälan till Justitieombudsmannen, JO.
Hur var det då Miljöpartiet bildades i spåret av kärnkraftsomröstningen 1980? En rad aktiva miljöpartister hamnade i Säpos register. Och finansminister Gösta Bohman intresserade sig för miljöpartister som arbetade på ett statligt verk och villa absolut hälsa på denna ”extremist”.
Det gick två val och Miljöpartiet hamnade i riksdagen 1988. Sedan får antas att de inte fortsattes att registreras hos Säpo. Några miljöpartister fick ut sina Säpo-handlingar som inte sade så mycket om varför de registrerats.
I pressmeddelandet fackförbundet get ut uppmärksammas på att civilförsvarminister Carl-Oskar Bohlin haft kontakt med Energimyndighetens generaldirektör angående den uppsagda kvinnan. Kan det sägas vara över gränsen för ministerstyre?
Publikt nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Frågan är om tidningen Focus klivit över gräsen för korrekt rapportering om en enskild person? Var har Tidningen hämtat sina klara åsikter om en anställd på Energimyndigheten? Handlar det mer om retorik än god journalistik, för Focus?
När det gäller regeringsmakten och moderaternas affischnamn Anna Kinberg Batra som utnämnts till Stockholms läns landshövding har en upptäckt gjorts av TV4 om att en andra person fått en anställning vid sidan av ordinarie rutiner. Länsstyrelsens beredskapschef fick jobbet av landshövdingen trots att han enligt HR inte uppfyllde kraven och tidigt avfördes under rekryteringen. Här skulle det motsatta förhållandet gälla att det duger att utse en vän på lösa grunder. Kvinnan på Energimyndigheten var tydligen kvalificerad för uppdraget men regeringen blev missnöjd.
Hur det går för landshövdingen i Stockholms län får framtiden visa. Men hon får nog som hon vill med Moderaternas stöd! Eller ska vi tro att med Moderater i styret, så är ingen anställning säker, frodas korruptionen och ministerstyre?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar