fredag 12 april 2024

112

 112, nödläge och ett allt varmare klimat

Den 14 april 1912, kolliderade passagerarfartyget Titanic med ett isberg som rev upp ett nittio meter långt hål i skrovets sida, motsvarande en tredjedel av fartygets hela längd - under vattenlinjen. Fem isolerade  avbalkningar läkte in vatten. Med fyra skadade hade fartyget fortfarande flutit, trodde konstruktören.

Det var visserligen för 112 år sedan men har vi lärt oss något?  1912 var det ingen som talade om klimatförändringar utan det var de tekniska framstegen som var rättesnöret. De små årliga förändringarna i klimatet var det ingen då som lade någon vikt vid. Koleldningen var då den huvudsakliga energikällan. Från 1950-talet var oljan den drivande kraften. Tron på människans förmågor har knappast förändrats sedan 1912, snarare tror vi kunna  allt.

Nu står vi i valet att ta förnuftet till fånga eller köra med accelererande fart över stupet ner mot undergången! Vad talar vi om nu? Koldioxidlagring djupt i berggrunden och elektrifiering av samhället!

En elektrifiering är faktiskt möjlig, men då får vi inte ha bromsar på olika nivåer. I politiken har vi FÖRNEKARNA som  i Sverige bärs upp av högerkrafter, främst då av Sverigedemokrater som styr regeringens arbete. Sedan har vi länsstyrelser, kommunalt veto och människor som kortsiktigt värnar egna intressen. 

Nu har även kritik mot Kina riktad mor spioneri i telekommunikationens nätverk eller det senaste för billiga solpaneler. EU gillar inte att industrin i Europa halkar efter. Varför då? Europa kan om viljan finns gå före! Verkligheten är att det satsas på annat som högröstade grupper vill. 

Sanningen är att vi nu likt Titanic är på en väg som leder mot avgrunden, små steg då och då i fel ridning. Medan våra politiker önskar bli omvalda och kapitalists vill ha vinster sker inget i rätt riktning.
Resultatet är att vi uppfattar oss som medvetna medan vi handlar som fullständigt omedvetna om vad som kan hända. Men är et nu en gång för alla vår tro, att det ordnar sig eller att det  trotts allt finns en chans att profetiorna är falska. 

Att ta tag i halmstået är den enklaste vägen till förnekelse, men det hjälper inte på lång sikt. 

Det som behövs är åtgärder nu, och ingen kan friskriva sig. 

En jord, ett klimat, ingen lokal avvikelse, allting hänger samman. 

Kan vi komma överens om att göra det som behövs, Paris överenskommelsen med +1.5°C redan pase?



Inga kommentarer: