tisdag 16 april 2024

Anna Kinberg Batra Landshövding !

Det är en pågående storm kring Stockholms läns landshövding Anna Kinberg Batra  och oron fortsätter.  När grävande börjar kommer allt mer upp till granskning.

Hon tillträdde  som Landshövding 1 mars 2023, och då började konstigheterna.  Efter att Aftonbladet avslöjat att hon rekryterat två av sina vänner till toppjobb inom myndigheten och avskedat högste chefen för Länsstyrelsen i Stockholm. I processen kring hur anställningar av hennes vänner gått till, har hon fått hård kritik, och båda fallet granskas av rättsvårdande instanser både  av Länsstyrelsen och JO. Dessutom  har en utredning påbörjats av åklagare på riksenheten mot korruption. 

Hur gick rekryteringarna egentligen till, och hur stämmer det med regelverket? Stämningen  bland de anställda på Länsstyrelsen är spänd. Nu ifrågasätts även Anna Kinberg Batra  framtid som landshövding inom det moderata partiet.

Moderaterna väljer medarbetare som sysslar med förbjudet ålfiske, och efter avslutat uppdrag under statsministern utses personen till ett annat välavlönat uppdrag. Kinberg Batra utser sina vänner till toppuppdrag med motiveringen att de är lätta att arbeta med, ja-sägare till henne, kan tänkas. Grunden för dåliga beslut är brist på kritiskt granskande. Med en omgivning av ja-sägare och avsaknad av kritik granskning skapas förutsättningar för dåliga beslut. Det hjälper inte med att tro att ”stockholmare är smartare ära lantisar”. Det Kinberg Batra uttrycker i praktisk handling hennes nedsättande attityd mot medborgarna utanför tullarna i Stockholm.

Frågan för Moderaterna är uppenbar om en person som rundar regelverket kan anses som lämplig som statens förlängda arm, I praktiken Statsministerns utvalde som regeringens företrädare och kontrollant för staten. 

Om denne Moderata tjänsteman ”eller politiker” öppet struntar i regelverket, hur ska då medborgarna betrakta Anna Kinberg Batra och de beslut som Länsstyrelsen fattar? 

För regeringen sätter det en unken stämpel på Moderaterna.

Andra som utmärkt sig med konstigt agerande kan läsas i Expressens granskning av folk som förhandlat sig till fallskärmar.  https://www.expressen.se/nyheter/sverige/politikerns-avgangskrav--dubbla-loner-for-miljoner/

Inga kommentarer: