onsdag 3 april 2024

SSAB byggeg nytt i LULEÅ!

SSAB har nu bestämt sig för att går vidare med  planen att bygga en fossilfri stålfabrik i Luleå. Enligt SSAB:s pressmeddelande beräknas den totala investeringen i Luleå uppgå till cirka 5 miljarder. Det nya stålverket väntas vara i bruk mot slutet av 2028 och nå full kapacitet ett år senare. Miljötillstånd väntas mot slutet av 2024, men vad säger regeringen. Investeringen är ett steg i SSABs strategi att etablera en ledande position inom utsläppsfritt special- och premiumstål. Hittills har SSAB ingått 55 partnerskap med ledande kunder för fossilfria och zero stål.

Planskiss Luleå. Källa: SSAB

Bygget i Luleå är planerad att vara klart vid slutet av 2028 och nå full kapacitet ett år senare. Stålverkets kapacitet beräknas vara cirka 2,5 miljoner ton stål per år. SSAB valde mellan att investera i Luleå eller Brahestad i Finland. Valet gör att stålverket i Brahestad försenas i sin omställning till fossilfria och zero stål.

SSAB tog beslut 2023 att ställa om stålverket i Oxelösund till fossilfri produktion fortlöper enligt plan efter att tillstånd att bygga en luftledning från Flen blivit klar. Investeringarna kommer att minska Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent i Luleå och 3 procent i Oxelösund. Att Luleå blir tvåa i omställningen beror på rent affärsmässiga grunder.  En realitet är att stålverket i Brahestad har en betydligt mer avancerad utrustning som går att producera med lönsamhet ytterligare en tid.  Omställningen av Brahestad i Finland till fossilfria och zero stål försenas något.

Att investeringsvalet föll på Luleå beror på ekonomiska överväganden och det faktum att stålverket i Brahestad har mer avancerad utrustning i bättre skick, och kan köras längre. Fabriken i Luleå är planerad att starta sin verksamhet vid slutet av 2028 och nå full kapacitet ett år  senare, 2029. Stålverkets  kapacitet beräknas vara cirka 2,5 miljoner ton stål per år.

Både Luleå och senare Brahestad kommer att omvandlas till fossilfria fabriker – investeringsbeslut som tagits bestämde ordningen att Luleå kom före.

Hur kommer ministrarna Bush och Pourmokhtari att förse Sverige och Norrbotten med tillräckligt med EL 2028? Räcker det med att vifta med en "Bush" korv eller att det löser sig någon gång i framtiden "Pourmokhtari" , som verkar vara regeringens signum? Det är  fyra år till start, knappt om tid innan stålverken för fossilfria och zero stål behöver enormt mycket EL!

Strategin som den nuvarande regeringen har är att försvåras för vindkraftsel och samtidigt tala sig varma för utopin med kärnkraft som lösning. Vindkraften byggs ut utan skattemedel medan kärnkraften, redan uttalat ska få 400 miljarder, av skattemedel, i stöd. Att regeringen fokuserar på att bygga ut elnätet med förhoppningen att göra skåningarna nöjda är ingen lösning på att det finns el till stålverkens  fossilfria och zero stål. Inget kärnkraftverk finns klart till 2028, medan vindkraften på Långgrund som regeringen beslutat förbjuda, hade motsvarat 1 1/2 stort kärnkraftverk, hade varit  färdigt 2028. Dragkampen om säker och billig el blir en kamp mellan norr och söder. Att skylla på Socialdemokraterna och Miljöpartiet lede inte framåt. Det verkar som om nuvarande regering tagit det felaktiga beslutet att prioritera el till söder, hellre spettekaka än exportinkomster. Tänk bara på hur dubbelspår på malmbanan hanteras eller tågbanor söderut för exportindustrin i norr!

 

Jag och min AI har förslag, mest är det AI:

Ministrarna Bush och Pourmokhtari skulle behöva arbeta med en strategi för att tillhandahålla tillräckligt med elektricitet till Sverige och särskilt till Norrbotten år 2028 för att stödja SSAB:s planer för nollutsläppsproduktion av stål.

Att investera i energilagringstekniker, såsom batterilager  för att lagra överskottsel under perioder med låg efterfrågan och sedan frigöra den när efterfrågan är högre, skulle underlätta el-balansen

Angående regeringens strategi kring energipolitik finns en utmaning i att balansera olika intressen och prioriteringar. Att främja både förnybar energi och kärnkraft samtidigt som man hanterar infrastrukturfrågor och geografiska skillnader i elförsörjningen. Det är viktigt att regeringen  utveckla en hållbar och diversifierad energimix för  Sveriges långsiktiga och ökade energibehov, gärna tillsammans med Socialdemokraterna  och det omgående.

Tok och AI

Inga kommentarer: