torsdag 4 april 2024

Sahra Wagenknecht parti BSW

Tyska vänsterpolitikern Sahra Wagenknecht lämnar Die Linke och skapar ett nytt parti, BSW, med de uttalade förhoppningarna att ta missnöjda väljare från både vänster och höger. Partiet  ställa upp i EU-valet  och förväntas bli större än Die Linke.

Situationen i Tyskland är att många inte längre vet vem de ska rösta på.  Målet för BSW är att fånga in vänsterns proteströster och från de som röstar på exremhögern av ilska eller i protest.

BSW anser att det inte fortsätta så här. Så därför lanserar Sahra Wagenknecht ett äkta extremvänstrer (Kommunistiskt) allternativ. Partiet oroas över att Tyskland inte kommer  att kännas igen som land om tio år.

Die Linkes partiledare Janine Wissler kritiserar beslutet om splittringen. I Förbundsdagen har Die Linke upphört som partigrupp, pga avhoppare till BSW har fraktionen blivit för liten för att uppträda som partigrupp och därmed mister man många av förmånerna.

I tider av högerpopulism bör vänsterpolitiker fokusera på sin grundide. Splittring av vänstern sker traditionellt under tider då den anses föråldrad.   Wagenknecht beskrivs som en stjärna inom Die Linke och har varit partiets gruppledare i förbundsdagen. När hon nu tar hon steget in i EU-parlamentet och skapar ett hotet mot vänsterpolitikens sammanhållning.  Hon har förespråkat att BSW skapar en radikalare kommunist inspirerad grupp. Det svenska Vänsterpartiet kommer att få problem att fortsätta i en  grupp som tappar sin största parti när Die Linke hotas med utplåning.

BSW fokuserar på migrationspolitiken, stöd till Putin och har motsatt sig att Tyskland sänder vapen till Ukraina.  

Enligt en mätning Reuters  kan BSW samla 20 procent av väljarna. Det är lika mycket som högerextrema Alternative Für Deutschland, AFD.

I Sverige har vi en annan Sara som utmanar i EU politiken. Sara Skyttedal har i EU utmärkt sig som drogliberal. Lyckas hon med Folklistan är det uppenbart att svenska Kristdemokrater  och extrem högern (SD) får problem.

Framtiden får utvisa hur många drogmissbrukare eller allmänt vilsna som ser Folklistan som ett sätt att proteströsta. Det räcker möjligen inte längre att protestera med en röst på SD sedan de blivit en del av (ETABLISSEMANGET) regeringen i Sverige!

Annars finns det 115 registrerade partier som deltar i kommande EU-val. Så lycka till!




Inga kommentarer: