måndag 8 april 2024

Vad kostar Rysslands krig?

Vad är kostnaden för Rysslands krig?


Ryssland avslöjar inte sina militära förluster däremot visar officiell statistik  på att hundratusentals soldater har skadats.  "Enbart enligt ryska pensionsdata ökade antalet funktionshindrade män med 30 procent eller 507 000 personer under 2022-2023”.
Enligt Pentagon beräkningar har omkring 66 000-88 000 ryssar dött på fronten. De få uppgifter som finns är från  Ukraina är att till februari 2004 meddelade  Volodymyr Zelensky att 31 000 ukrainska soldater hade dött i kriget med Ryssland. 


Ryssland lider förluster och är i behov av mer kanonmat, och Moskva rekryterar soldater med allt aggresivare metoder. I maj 2022 godkändes en lag som tillåter personer över 40 att "gå med i" armén. I juni 2023 höjdes denna ålder till 50 år. Fram till 55 års ålder kan män som gjort värnplikt kallas in. Åldersgränsen för officerare har höjts till 70 år.
Kriget slår hårt mot Kremls plånbok när Ukraina  attackerar Rysslands oljeinfrastruktur. Ukrainas attacker på ryska raffinaderier kan ha minskat  oljeraffinaderiers produktion med mer än 15 procent. Exportförbud av vissa produkter har införts.

Vad kostar skadade soldater Ryssland? En ung skadad person med framtida begränsad arbetsförmåga och höga sjukvårdskostnader kommer under lång tid framöver behöva samhällets stöd. Frågan är om stödet kommer skadade till del! Av historien lär vi att militären har prioriterats i Sovjetunionen och framleddes kommer att prioriteras i Ryssland. Den elaka fienden NATO ställer till det för varje tanke på militärexpansion av Ryssland.

Kommer de att lugna ner sig? Den frågan är svår. Historiskt har Ryssland expanderat, som mäktigast var det efter andra världskriget. Sedan kom militärkuppen 1991.  Sovjet föll samman i 15 självständiga länder och sovjets lydstater i Östeuropa blev fria. Efter det har Ryssland fört krig eller militärt invaderat delar av de nybildade självständiga länderna.

 

Hur kan  små länder stå emot en aggressiv  militärmakt som Ryssland. Ukraina behöver allt stöd som kan uppbringas!


Inga kommentarer: