onsdag 19 juni 2024

DCA-avtalet

Försvarssamarbetsavtalet med USA, det så kallade DCA-avtalet, ger  amerikansk militär möjlighet att använda 17 svenska militärbaser och övningsområden i Sverige.

Det finns partier i Nato-länder  som seglar i det blå och som tror att Ryssland aldrig attackerar dem. Ska vi se historiskt så har Sverige haft ett trettiotal krig  i öster. Sedan 1700-talet har varje krig inneburit förluster.  Det är ytterst blåögt av Vänsterpartiet och Miljöpartiet att tro att historien inte ska upprepas på nytt. Finland fick kämpa ensamt för sin frigörelse och under andra världskriget för sin frihet mot inkräktare från öster. Men, minnet är som sagt kort.

Att vara medlem i försvarsalliansen NATO medför givetvis nya spelregler. Det är helt enkelt dags påminna om historien, fast de flesta svenskar heller talar om den långa freden. Efter Napoleon-krigen ville Tsaren i öster ha Norge och norra Sverige och danskarna ville ha den södra delen. Nu lever vi i en ny tid, danskar, norrmän, finländare och estländare är våra vänner. Över alla hänger den yttersta garantin för att det ska förbli så i form av det stora landet i väster, Amerikas förenade stater, USA. Det är möjligt upplåta baser för USA i Sverige. Är det ett hot! 

Skulle Sverige kunna vara en ö och inte påverkas av vad som händer runt omkring oss. Är då anfallskriget mor Ukraina inte en tillräcklig varning? Når Ryssland framgång där kommer de troligen att fortsätta, mot okända mål. Ryssland har ju inga gränser, har Putin sagt.

Ska vi nu vara missnöjda av att få ett stöd från väst mot den aggressiva grannen i öster?


 

 

Inga kommentarer: