söndag 2 juni 2024

KD:s desperation

 Visst kan man förstå att elaka Ebba Busch är desperat skriver Jan Guillou i Aftonbladet.

Guillou funderar över vad ska en desperata politiker göra mer än hittar på uppseendeväckande utspel, om falukorvar, dammsugare och senast om muslimer.

Det är inte lätt för ett parti att försöka vara en blek kopia av Sverigedemokraterna. 

Varför skulle någon välja kopian när det går att välja originalet, är min fundering.

Klart är att Guillou anser att Ebba Busch framstår som desperat i kampanjen inför EU-valet.
Vem klarar av att framstå som en person dränkt i teflon och partiledare för ett parti som enligt opinionsmätningarna ser ut att halveras sedan EU-valet 2019 och riskerar att få lämna EU-parlamentet 2024.

Hela havet stormade när hon manuvrerade ut sin politiska konkurrent Sara Skyttedal ur partiet. Därtill en ny konstellation med Folklistan som utmanare. Ersättaren Alice Teodorescu Måwe som förstanamn på KD:s valsedel har inte rosat debatten. Vad ger inövade repliker om vad KD anser i politiken. Måwes ensidiga  uttalade om sitt absoluta stöd för de israeliska krigsförbrytelserna i kriget mot civilbefolkningen i Gaza. Hur ska de fromma KD väljarna tolka detta?

Sara Skyttedal hämnades genom att starta Folklistan. Är Skyttedal tilltag över huvud taget seriöst mer än en känga till Ebba Busch som desperat slåss för sin politiska överlevnad.
Vad gör desperata politiker? De hittar på  utspel som med feta rubriker hamnar i tidningarna. Är  Ebbas utfall grövre än SD:s i kampen mot muslimer. Busch vill gå längre än SD och kasta ut tiotals miljoner muslimerna från hela EU.


Den 29 maj lade 
Ebba Busch fram sina idéer i Dagens Nyheter: ”Islam måste anpassa sig till Europa”, slog hon fast. Annars ”kommer Europa att gå förlorat”.

DN reportern följd fråga blir: Hur tänker du då?
Jo, ”den som vill fortsätta att praktisera halshuggning … tillämpar ju islam på ett sätt som inte är förenligt med europeiska värderingar”, förklarade Ebba morskt. Och nämnde två ytterligare exempel:

”Tycker man att det är rätt och riktigt att stena kvinnor som inte bär slöja och kasta ut homosexuella från höghus … kan man flytta tillbaks till Iran eller Sudan för den delen, men hör inte hemma i Europa.”


Det är olycksbådande att Tidöpartierna  förbereder ny lagstiftning som ska möjliggöra ett sådant absolut maktinstrument i regeringens händer. En sådan reform skulle utan tvekan kunna tillfredsställa Ebba Busch:s blodtörst. Och med både Jimmie och Ebba vid makten efter en så pass sensationell grundlagsändring så skulle
För övrigt anser Guillou att…

… Alice Teodorescu Måwe inte bara är en sällsynt cynisk politisk opportunist. Hon är den i särklass sämsta stilisten som pinsamt nog varit anställd som kolumnist på Aftonbladet. Innan karriären tog en annan väg.

… det ligger i sakens natur att särintresset ”Svenskt Näringsliv” ånyo nationalekonomiskt bevisat att skatteintäkterna ökade till följd av sänkt skatt för de rikaste. Varför då inte göra slag i saken och ta bort skatten helt för de rikaste?
Där lämnar vi Guillou.

Klart är att högerpartierna i Europa har ett mål att likt Busch göra kontinenten mer arisk, inte förglömma mannen ned mustasch och SD:s rötter.   Den gången riktades kampanjen mot judar och andra "undermänniskor som  nazisterna bedömde sakna värde".

Vad kan Sverige göra i EU? När verkligheten med populisterna, Le Pen Frankrike, Giorgia Meloni Italien, Sarah Wagenknecht Tyskland, och flera  ser ut att nå framgångar i det stundande EU-valet.

Inga kommentarer: