söndag 30 juni 2024

Vad gör det högerextrema partier (SD) för klimatet nu när det sitter i närheten av makten?
Klimat är i allmänhet inte en prioritet för SD. I Frankrike där ett val till parlament saknas ämnet praktiskt taget från   Nationell samlings partiprogram. Inte nog med det. Ungerns Viktor Orban och Italiens Giorgia Meloni underblåser klimat-skepsisen i sina länder och stödjer utvecklingen av fossila bränslen.  

Vilka är  de utmaningar klimatförändringarna skapar som högerpartierna inte ser? Vilka åtgärder ska högerextrema ledare  ta till där de sitter vid makten? Svaret är tveklöst för de  högerextrema partier att klimatet  inte är något som prioriteras.  Valet i Frankrike där  Nationell samling, förväntas gå framåt, saknas ämnet nästan helt i  programmet, till exempel. I de länder där högerpartier styr, anpassar de vanligtvis sina ståndpunkter till fossilbränsleproducenternas intressen, utmanar omställningspolitiken och uppmuntrar klimatskepsis. Så även i Sverige där samtliga åtgärder riktades mot klimatarbetet. SD hade även en extrem klimatförnekare i Riksdagen som påstod att hon inte set någon förändring. vad säger man i södra Europa där dödsoffer av orsakade av värme blir vanligare. Om det har vi inte SD sett? Kommer  Nationell samling till makten får vi se en drastisk sänkning av de fossila energipriserna i Frankrike.

Den politik som implementerats i Polen, Ungern och Italien som exempel visar på prioriteringar av fossil energi före grön energi,  det kommer obönhörligen att införas i Frankrike, dvs motsatsen till omställning. Genomgående är det en trend i länder där högerextrema rörelser styr, eller har styrt handla om en galen politik som leder till att med öppna ögon styra mot katastrofen.

Vad som händer sedan om förnuftet får något inflytande vet ingen. Redan nu talar klimatforskare att katastrofen redan inträffar 2025.

VAD VÄLJER DU?

Inga kommentarer: