torsdag 6 juni 2024

Financial Times granskade Italiens premiärminister Giorgia Meloni och den franska högerpopulistiska ledaren Marine Le Pen och den analys de gjorde om extremhögerns eventuella samarbete och inbördes  rivalitet kan få ett avgöra framtiden inflytande på EUs politiiska inriktning.

Le Pens högerpopulistiska parti Rassemblement National (RN) kommer  att valet till Europaparlamentet i Frankrike vinna stort. Le Pens parti ingår i parlamentsgruppen Identitet och demokrati (ID). Det är allt mer intressant vilka planer Le Pen sätter i verket efter valet. Le Pen har själv sagt att hennes planer kan bero på en annan högerpopulist, Giorga Meloni Le Pen hänvisade till Giorgia Meloni, ledare för de Italiens bröder. Samtidigt tillhör den italienska premiärministerns nationella parti den europeiska konservativa och reformistiska (ECR) fraktionen i EU. Le Pen, som försöker bli mer rumsren, har på agendan föreslagit att ID och ECR ska bildar en samlad  och mäktig enat högerblock. Rentav den största gruppen i EU-parlamentet. Vem tror att högern ska missa ett sådant tillfälle.  Teoretiskt ja men i praktiken svårt. Vad tycker de i SD? 

 Hur Meloni kommer att agera på Le Pens tankar? Två mäktiga kvinnliga politikers partier framstår som de största vinnarna i valet till Europaparlamentet, det du Åkesson vad betyder SD mullret. Hur Meloni gör kommer i högsta grad att påverka valet av ordförande för Europeiska kommissionen. 

 Financial Times påpekar att Meloni och Le Pen har ett gemensamt. Båda lyckades bli ledare för högerpopulister, tidigare dominerade av manliga politiker. Både Meloni och Le Pen försöker göra sin politik mer acceptabel för en bredare väljarkår. Samtidigt råder det hård konkurrens mellan dem och båda har ambitionen att bli högerpopulisternas ledare. 
Meloni och Le Pen är också oense. Meloni stöder beväpning av Ukraina och samarbetar villigt med vanliga EU-politiker.  Meloni är mer pragmatisk, medan Le Pen är en mer radikal oppositionspolitiker. Situationen kompliceras ytterligare av att Le Pen tidigare var knuten till det ryska regeringspartiet. 

Meloni blev Italiens premiärminister 2022, och samarbetar konstruktivt med Bryssel, vilket kommer att göra det möjligt för Italien att få rika EU-bidrag. Meloni ser sig själv som en brobyggare mellan mainstreamhögern European People's Party (EPP) och EU:s höger populister. Meloni  planerar att föra samman högerpopulister och EPP, utan Le Pen. Framtiden för Ursula von der Leyen, kan påverkas av Melonis agerande. Samtidigt kan Meloni kräva att medlemsländerna ska börja spela en större roll i EU-politiken. Detta är även en åsikt som  Le Pen och hennes allierade har, något som Viktor Orban, driver. 

Det enda som säkra är att både Le Pen och Melonis partier vinner EU-valet på hemmaplan. De senaste mätningarna visar RN-stödet på 33 procent, upp från 23 procent 2019. Stödet från de italiens bröderna är 27 procent, sedan 2019 en ökning på 21 procent.  ID-gruppen kan få 66 platser i Europaparlamentet, ECR bör få nästan 74 platser. Center-högern European People's Party (EPP) borde bli störst, men det behöver koalitionspartners för att bilda en majoritet. 

Meloni fortsätter givetvis sin italienska strategi i Europa och samla alla högerpartier i samma grupp.
Analytiker förväntar sig dock att Meloni inte kommer att kunna bilda ett enat högerblock i Europa. EPP har uteslutit samarbete med Le Pen. Le Pen själv har uteslutit allt som involverar von der Leyen.   

Von der Leyen har haft ett nära samarbete med Meloni, särskilt kring migrationsfrågor. Det samarbetet hotar omvalet av von der Leyen, eftersom  EU:s liberala och vänstergrupp sätter sig på tvären i migrationsfrågan. Ska vi tro på att det kommer att bli en klar högervind i EU-valet blir det mindre av liberala- och vänstergrupper i det framtida EU-parlamentet. I Sverige dansar två liberala partier på spärren medan vänsterpartiet och Jonas Sjöstedt ser ut att fylla på EU:s kommunistiska grupp med ytterligare ett mandat.
 

Inga kommentarer: