söndag 29 november 2009

Symptom av H1N1

Köerna till vaccinering kring vår stad ringar långa för de som är friska. Fastän du tror dig vara frisk och inte har några symptom av H1N1 infektion kan du motarbeta spridningen och utvecklingen av sekundära infektioner (följdsjukdomar) genom några enkla åtgärder, som inte tillräckligt belysts i officiella uttalanden från sjukvården. Du kan vidta dessa enkla åtgärder själv. 

 1. Tvätta händerna ofta (detta har påpekats i officiell kommunikation) 

2. ”Händerna-bort-från ansiktet”. Motstå alla frestelser att beröra någon del av ansiktet (utom när du äter eller badar) 

 3. Gurgla två gånger om dagen med varmt saltat vatten (använd Listerin eller annat antiseptiskt munvatten om du inte litar på salt). Det tar 2-3 dagar för H1N1-virus i svalget/näshålan att föröka sig så mycket att det uppstår karakteristiska symptom. Enkelt gurglande med saltat vatten har samma effekt på en frisk person som Tamiflu har på en infekterad person. Underskatta inte denna enkla, billiga och effektivt förebyggande metod. 

 4. I likhet med det föregående kan du rengöra även näsborrar/näshåla åtminstone en gång om dagen med varm saltat vatten. Inte alla klarar av att använda en antiseptisk näs-spray eller en skölj-skål, men att snyta ur näsan ordentligt och putsa näsborrar/näshåla med en bomullstuss (t.ex. Topz) doppad i saltvatten är en mycket effektiv metod att minska virusinfektioner i näsan. 

5. Drick varma drycker (te, kaffe, saft etc.) så ofta du kan. Att dricka varma vätskor har samma effekt som gurglande, men flyttar viruset i motsatt riktning. De sköljer ner de virus som annars skulle föröka sig -ner från svalget till magen. I magen kan de inte överleva, föröka sig eller göra någon skada. 

6. Förbättra din naturliga immunitet med föda som är rik på C-vitamin. Om du tar C-vitamin tabletter, se till att de också innehåller zink för att förbättra upptagningen av vitaminerna. 

Så ha det bra och släp inte svinet inpå livet! Doktor Khbwgt

Inga kommentarer: