söndag 29 november 2009

Brundemokraternas framåt i opinionen

Brundemokraternas framgångar i opinionen kan leda till andra tongångar även från Tokstads partier.

Erfarenheten visar att alla partier påverkar varandra på den politiska kartan. I Tokstan har vi de tomma stolarna som nu väntas både bli fler men även att det sätter sig personer på dem.

När nu Brundemokraterna i en ny väljarbarometer får 5,8 procent av sympatierna så ökar det anpassningen hos de gamla partierna att ta flera steg i utmanarens riktning. Halvmånen i Vellinge har redan visat på den vägen. I Tokstad har Halvmånen klagat på att Retrogruppen ser åt det hållet medan man själva vill ta steget mot populism.

Holkpartiet lanserade språktest och hårdare krav för medborgarskap redan 2002 och sedan har inget praktiskt genomförts. Holkpartiet har visat att framgångar för sin populistiska politik inte lämnar de övriga partierna opåverkade.

I vilken mån de gamla partierna verkligen vill desarmera Brundemokraterna är osäkert. Helst vill man rent taktiskt dra fördel av deras frågor utan att själv ta ansvaret. Så den politik som Brundemokraterna bedriver blir ett alibi för de gamla partierna att ge sig fler och större förmåner. Sakfrågan förblir nedtystad och Tokstads medborgare samt resten av Sverige ska hålla tyst.

Det är troligt att frågor som rör integration och migration kommer att spela en större roll i valrörelsen och detta oberoende av vad stödet för Brundemokraterna är. Om det däremot blir några förändringar i politiken är däremot osäkert.

Gamla partier måste förhålla sig till det verkliga politiska landskapet. De kan inte stå där trötta och upptagna av att belöna de som de uppfattar som sina väljare tiden kommer även för dem att ta ett större samhällsansvar och öppna ögonen och se verkligheten och inte tro att den är retoriken de helst vill lyssna på.

I Tokstad kan vi slå oss på bröstet och säga att vi alltid haft ögonen öppna och att trakassera muslim, eller kristen med fel tro, är helt rätt i tiden!

Inga kommentarer: