söndag 17 februari 2013

Miljöpartiet kungamakare!

Miljöpartiet snart vid sin dröm!

Partiet växer kan om man skrotar all i sitt partiprogram bli den opålitliga kungamakaren.

Miljöpartiet växer i SvD/Sifos väljarbarometer för februari samtidigt som både Centern och Kristdemokraterna hamnar under riksdagsspärren. Skulle det bli ett valresultat är Miljöpartiet den som iklär sig rollen som Fredrik Reinfeldts enda chans att behålla makten. Fast skulle det vara möjligt?

I fråga efter fråga har Miljöpartiet varit kritisk till alliansen. Minskade miljöanslag, öppning för ny kärnkraft, EU federalismen, frågor som berör partiets skäl. Skulle ett parti som fått igenom friskola och friare invandring tycka det var viktigare än omsorg om miljön? Partiet bildades ursprungligen som en reaktion på valresultatet i folkomröstningen om kärnkraft.

En kritisk analytiker kan inte finna annat än att miljöpartiet är ett omaka par till Moderaterna. Fast i politik är allt möjlig. Det möjligas konst.

När de borgerliga partiledarna samlas i Centerledaren Annie Lööfs föräldrahem i Maramö, utanför Värnamo förväntas en nystart där en sömnigt och oengagerad allians skulle tända  glöden på nytt. Annie Lööf för en ideologisk kamp om Centerns nya idéprogram och får den lägsta resultatet med 3,2 procent någonsin i en Sifomätning.

Väljarbarometern lägger även Kristdemokraterna under riksdagsspärren. Under 2012 var KD närmast parkerade där, medan Centern gjort tillfälliga besök.

Enda statistiskt säkra förändringen från tidigare mätning är Miljöpartiets uppgång med 2 procentenheter. Vilket ger partiet en position som tredje största parti. Frågan är hur de ska hantera detta. Fortsätta på vänsterspåret eller göra an tvär högersväng. Ligger partiet kvar som det gör nu kan det säkert även ligga kvar på som tredje kraften. En högersväng skulle säkert kasta ut den tidigare kärnan av sympatisörer samtidigt som säkert en del missnöjda Alliansväljare skulle se det som ett alternativ.

Vad blir det av miljöpartiet ide mer än att allt för ministerposter, gäller.

Om Sverigedemokraterna blir större uppstår ett politiskt dilemma. Vilka möjligheter har det politiskt isolerade Sverigedemokraterna att påverka? Ska vi tro vad de övriga partierna sagt så är påverkan noll. Det som då krävs en blocköverskridande regeringsbildning. Folkpartiet har slängt ut sonderingar mot Socialdemokraterna. Varför inte en S-MP-FP regering med egen eller hoppande majoritet? Miljöpartiet får sina efterlängtade ministerposter.

Hur som helst valet 2014 verkar bli ett val som folket kan avgöra, på riktigt!


Inga kommentarer: