måndag 25 juli 2022

Monstersommrar och gröna vintrar!

Ska vi tro på SMHI är allt längre värmeböljor att vänta!
 

Den globala uppvärmningen kommer att leda till fler högsommardagar och allt längre värmeböljor i Sverige, enligt SMHI:s scenarier. Den störst förändringar  enligt SMHI väntas i sydöstra Sverige där det efter 2040 blir normalt att temperaturen dagligen stiger till över 25 grader 30-35 dagar i rad, enligt SMHI. 

Flera faktorer bidrar till den regionala uppvärmningen. En påtagligt framtid är att regnar allt mindre vid den Svenska ostkusten. Småland, Östergötland och Sörmland blir allt torrare. En annan faktor är  uppvärmning av Östersjön som påverkar djurlivet men även att värmen lagras i vattnet och har en betydande påverkan på temperaturen. Varmare vatten ger senare vinter, större avdunstning, och med de rådande vindarna skulle länderna  öster om Östersjön kunna få mer nederbörd.  Redan nu har en månad av vintern försvunnit. Framleds kommer vintern att vara något sällsynt i Sverige. Inte ens i de norra delarna där uppvärmningen är kraftigast, kommer att ha  riktig vinter.

Hur ska vi nu betrakta solresorna? Kommer någon ha viljan att sommartid  åka till platser med  uppenbar risk för temperaturer på över 40°C? Omvänt kommer någon vilja resa till vintern när den blir allt osäkrare och allt grönare? Redan nu är det så att uppmäta värden av SMHI s definition hösten övergår till vår och vintern uteblir.

Vad är då politiska målen att angripa klimatförändringarna? Skrattretande är det sänkt skatt på fossila bränslen och subventioner till alla som påverkas av klimatet. Mycket lite energi används till att gå till kärnan av klimatförändringarna. Är politikerna snurriga i tanken när allt de åstadkommer är att angripa symtomen istället för orsaken?


Orsaken är för mycket koldioxid! Hur minskas utsläppen? 

Är lösningen  Skattesänkningar? Eller är det genom att alla växlar fokus mot en fossilfri framtid med allt som det innebär av förändringar!

Inga kommentarer: