onsdag 6 juli 2022

Verkligheten får Louise Erixon SD till avbön!

Louise Erixon, kommunstyrelsens ordförande i Sölvesborg har meddelat att Blekinge offshore AB,  får ett ja av Sölvesborgs kommun att inleda samråd om en  vindkraftspar med 70 turbiner. Grunden för ett ja av kommunen är att placeringen av verken har justerats. 

I Sverigedemokraternas skyltfönster kan även det rabiata motstånd mot förnybar energi ändras. Eller ska vi betrakta förändringen som att verkligheten har blivit som en religiös uppenbarelse för SD. De skenande elpriserna har blivit orsaken till att förnuftet stigit in i SD:s skyltfönster. Det har inte varit möjligt att odla populism med skenande elpriser som med självklarhet även drabbat partiets missnöjesröstare.

Vindkraft är ock kommer under en längre tid vara det mest kostnadseffektiva sättet att producera el. När det blåser sjunker elpriset och när det är mindre vind så behövs utjämningslager bidra med energi och hålla ner priset. Detta i form av vätgas och batterier.

De stora vätgaslagren byggs i norr för att trygga fossilfri järnframställning. Mindre batterilager kan byggas te.x i Karlshamn för ökad stabilitet i elnätet i södra Sverige.

Så kommunalrådet Louise Erixon styre i Sölvesborg tog ett steg närmare det behov som alla elkonsumenter har av lägre elpriser. Det är en sund förändring som troligen är smärtsam att lämna populismens förenklade förklaringar till att se till vad alla medborgare och näringsliv har behov av. 

Mer el till alt vi vill med energiomställningen har efter många år av förnekelser lett till verklighetens insteg i  Sölvesborg.

Inga kommentarer: