fredag 22 juli 2022

Uniper räddas av Tyskland!

Tyska staten lämnar ett stöd till Uniper så att bolaget inte gör konkurs. I oktober 2022 bestäms hur mycket av stödet ska omvandlas till aktier i Uniper. Finska Fortums ägarandel kan då förvandlas från 78% till 56% fortfarande en majoritetspost. Tyska staten  ökar sin andel med 30% genom nyemitterade aktier.

Skrämmande med Uniper är parallellen med svenska Vattenfalls inhopp i Nuon. Unipers resultat och misslyckade uppköp har medfört att resultatet störtdykt och hotar Fortums existens. Kommer vi ihåg Vattenfalls köp 2012 av Nuon för 89 miljarder. Fem år efter köpet hade Vattenfall tvingats skriva ned värdet på Nuon med 53 miljarder kronor. Maud Olofsson hade svårt att förklara Sveriges sämsta affär alla kategorier som ledde till mångmiljardfiaskot  och ministern uteblev själv från förhören i riksdagens konstitutionsutskott.

Nu ser det ut som Fortum räddas av den Tyska staten men mångmiljardförlusterna får ändå belasta Fortum.

Hur ska bolaget hålla sig flytande med även ett osäkert utfall av kärnreaktorn Olkiluoto 3 hängande över sig.

Det gäller att vara viktigt för Uniper som inte förrän 1 oktober kan vältra över dyrare gaskostnader på kunderna, genom en lagändring skall det då var möjligt att höja priset.

Fram till 1/10-2022 gäller att risken för förluster är enorma. Enligt Uniper kommer bolagets förluster att ligga på cirka 6,2 miljarder euro under perioden 14 juni till 30 september, vilket enligt Inderes innebär att Unipers hela värde är utraderat innan bolaget kan börja vältra över kostnadsökningarna på konsumenterna.

 

Inga kommentarer: