tisdag 26 juli 2022

Påtvingat Nederländskt förnuft!

Påtvingat förnuft är det när Nederländerna bestämmer sig, för det som borde gjorts för länge sedan, bygga vindkraft.

Under många år har landet levt i tron att den billiga ryska gasen alltid skulle finnas. En bedräglig tro kan uppenbart konstateras. I det längsta har devisen varit att fortsätts så som man alltid gjort med att förbränna fossil energi! Så kom den dagen då det blev omöjligt. Då dyker vindkraft till havs upp som lösning. Frågan är varför nu?

Av den enkla anledningen att vad som länge varit an långsiktig plan av en herre i öster slagits i spillror. Det går inte längre att bygga ekonomi och välstånd på billig fossilgas. Ett gasstopp blir signalen att göra det som borde gjort långt tidigare, minska beroendet genom att använda de fria resurser som i årtusenden funnits, vinden och solen.

En gång var väderkvarnar den resurs som användes för att pumpa ut vatten och frilägga land i det som är Nederländerna. Dessa ersattes av fossildrivna pumpar för att de var lättare att styra än vinden. Nu verkar besluten gå åter till det som var tidigare. Att utnyttja vinden för att driva pumparna! Sent ska syndaren vakna! Eller under hot föds sunda tankar. För helt plötsligt duger naturresursen vind, som alltid funnits.

I Sverige påstår Moderaterna med högerblockets instämmande att kärnkraft är alla tiders lösning, bygg mer och till vilket pris som helst. Och vilken tid det skulle ta minst tio år från nu. Därefter alla generationer som kommer att födas att ta hand om avfallet. Och mannen  i öster kommer att sälja uranet! Eller inte?

Sol och vind, kan ingen herre i öster stoppa! Så för vår säkerhet och välstånd bygg mer på det naturen flödande erbjuder.


Inga kommentarer: