fredag 8 juli 2022

Miljöpartiet i Almedalen, det blåbruna hotet.

Av samtliga tal så var det från miljöpartiet som var mest framåtblickande. Utan att ta klimathotet på allvar ingen framtid för människan. Är det inte ett klart budskap.

Det som var tankeväckande var att utan miljöpartiet i riksdagen så  är vägen till katastrof oundviklig, citat från Per Bolund tal i Almedalen.

"Nu när barnen har gått på sommarlov vill jag prata matte med de vuxna. Mellan de två regeringsalternativen är det just nu ganska jämnt. Ett par procent skiljer de rödgröna från de brunblå partierna. Det råder ingen tvekan om att utan Miljöpartiet i riksdagen blir det med stor sannolikhet en blåbrun valseger. Utan oss blir det den mest konservativt nationalistiska regering Sverige någonsin skådat som får tillträda, som ger full makt och inflytande till Sverigedemokraterna över vårt land."

Bolund förklarade att fossilförespråkarna gör allt för att marginalisera miljöpartierna.

"Högern verkar ha gett upp att vinna valet med sin egen politik. Att försöka att systematiskt trycka ut oss ur riksdagen tycks vara deras sätt att försöka ta makten. Och de verkar inte sky några medel. Förtalskampanjer, lögner och falsk information har blivit vardagsmat i svensk höger-politik."

Orsaken till att fossil förespråkarna inte vill ha förändring är enligt Bolund.

"Miljöpartiets klimatpolitik hotar nämligen den fossila makten och kapitalet. Vi tvingar fossilindustrin att betala för att de förstör för alla oss andra. Fossilindustrin är en mångmiljardindustri och de pengarna använder de. Journalist efter journalist har avslöjat hemliga kampanjer, ryskfinansierad propaganda och mångmiljonbelopp från organiserade aktörer för att stoppa gröna politiker runtom i Europa och försöka få Miljöpartiet ur riksdagen."

Så vad är valet för den som inte vill ha en  blåbrun regering, enligt mp?

"Vi ska inte låta den konservativa kampanjen pressa den enda rösten för klimat och miljö ut ur riksdagen! För den rösten behövs nu mer än någonsin!

En röst på Miljöpartiet är en röst för en rödgrön regering, men det är också en röst på en regering som driver en stark miljöpolitik och som på allvar svarar på det akuta hot som miljökrisen och klimatnödläget är. "

Miljöpartiet må vara litet men det har stora ambitioner för framtiden. Det är solklart att efter århundraden av industrialisering där välståndet byggts på rovdrift av naturen  så är vi nu i stället tvungna att samverka med naturen, det är det som ska skapa det framtida välfärdssamhället. Till skillnad till den blåbruna alliansen som endast förklarar att alt som inte är bra är Socialdemokraternas fel, eller maktbegär. Men vad är då de blåbrunas planer? De har inte någon framtidsplan när deras plan är att fortsätta i redan upptrampade spår och att ansvaret är någon annans, lång borta.

Bolund förklarar

"Den senaste tiden har en sak blivit smärtsamt tydlig:

Utan Miljöpartiet – ingen klimatpolitik.
Utan klimatpolitik – ingen framtid.
"

Så var det till sist frågan var den enskilde väljaren ska lägga sin röst?

Ska det bli en bortkastad röst på framtiden eller ska det bli en röst för framtiden. Om rösten läggs på den blåbruna alliansen så är den för framtiden helt bortkastad. Läggs röster till vänsterpartier eller socialdemokraterna verkar den delvis bli bortkastad. Och så Centerpartiet, den stora jokern och helt omöjlig i sammanhanget. 

Slutsatsen blir att en röst på framtiden väger tyngst på miljöpartiet.

Inga kommentarer: