lördag 22 oktober 2022

Kärnkraften mår dåligt!

Denna dag 22 oktober 2022 är en dålig dag för kärnkraften. Forsmark 2, och Oskarshamn 3  går på  halvfart och Ringhals 4 står stilla. I Ringhals 4 glömde någon att fylla på vatten i tryckhållaren som gick sönder. I Finland står den nya Olkiluoto 3 och en reaktor i Lovisa  stilla. Båda reaktorerna drabbade av brist på reaktorkylning och vattenskador i turbinhallen. Hur var det då med mantrat planerad kärnkraft? Nu när sex reaktorer av elva i norden är oplacerbara.

Att förlita sig på att de slitna och för den delen den nya reaktorn alltid ska fungera är väl optimistiskt. Med stigande ålder på reaktorerna kommer oväntad driftproblem att ständigt och överraskande att uppstå. Att dessutom ha som politiskt mål att återstarta Ringhals 1 och 2 som Kristerssons regering vill är rimligen helt huvudlöst. De reaktorerna har redan används som reservdelslager till de reaktorer som fortfarande är i drift, meddelar Vattenfall. En uppgradering till rådande säkerhetsnivå blir ytterst kostsam för Ringhals 1 och 2. Ringhals 2 hade dessutom  problem ned kylningen, nu finns krav på oberoende kylning av reaktorer.

Varför har inte de partier som nu bildar regering skaffat sig korrekt kunskap före innan man i valrörelsen framför populistiske åsikter om att  avställda reaktorer  är helt fungerande.

Källa: Bild från Svenska kraftnät hur två svenska reaktorer oplanerat tappar produktion.

Källa: OKG 201022 kl. 15.22

Svenska energidebatt landar i allt satsa på kärnkraft och försämra för vindkraft. Trosvisst  ska energiminister Busch styra över Vattenfall och starta avvecklade reaktorer och bygga nya.

Busch får svårare att styra  energiproducenterna på den svenska marknaden: Finländska Fortum, tyska Eon, norska Statkraft, tyska Uniper, ägare av vindkraft och alla som sätter upp solpaneler. Investerarna är inte bundna till den svenska marknaden och styrs inte av vad Busch vill.

Marknaden väljer i hisnande takt bort kärnkraft. Vindkraft är ekonomisk mest lönsam och växer till havs. Privatpersoner och kommuner satsar på solkraft.

Busch försök att bestämma över en marknad, som väljer att investera där avkastningen är bäst, kommer att misslyckas.

Visst kan Busch bedriva energipolitik som är allt annat än vettig. Tyvärr kommer marknaden att tillrättavisa de dåliga idéer som minister och högerregering, med påtryckningar från SD, saluför.

Inga kommentarer: