söndag 30 oktober 2022

Trasiga reaktorpumpar i Olkiluoto 3, Finland.

De fyra pumparna till den tredje reaktorn i Olkiluoto 3 har centimeter långa sprickor. Orsaken till skadorna är oklar. Det kan ta månader innan de repareras eller pumparna byts. Tryckvattenpumparna levererar kylvattnet både till reaktorn och el turbinen. Pumparna är en nyckeldel i kärnkraftverket. Utan fungerande pumpar ingen drift och är ett allvarligt fel.

Vad som orsakat sprickorna spekuleras det fritt runt. Det handlar om tryckvariationer i vattnet, främmande föremål materialutmattning eller att det finns något okänt material i pumparna. Konsekvenser om det händer något  när Olkiluoto 3 är full drift  skulle bli väldigt dramatiska. Särskilt om det händer när det är som kallats. Det skulle orsaka en stor brist på el i Finland och kraftigt påverka priset även i Sverige.

Självklart behöver frågan ställas om när (eller om) Olkiluoto 3 ska börja producera stabil el och bli en faktor som underlätta situationen i Finland och Sverige vad gäller pris och Europas  energikris. 

För högerregeringen i Sverige är ny kärnkraft den enda lösningen, om 10-15 år!

 
PS: Om Olkiluoto 3 kommer i stabil drift kommer Finland även i framtiden, trots en ambitiös men sent väckt vindkraftssatsning, att tvingas förlita sig på import från Sverige.

Inga kommentarer: