Radioaktivt avfall från våra kärnkraftverk har hanterats fel och ska nu plockas upp från slutförvaret för kortlivat avfall i Forsmark. Än en gång har risken om kärnkraftens farlighet underskattats av optimisterna. Att fuska med bedömningen av avfallets farliga livslängd är frestande i hanteringen, går det så går det, att fel klassa avfall verkar huvuddelen av aktörerna tänka. Eller ska vi tro att det handlar om dumhet och kortsiktiga vinstintressen, de som utförde handlingarna slipper ta konsekvenserna då de i de flesta fall inte längre är bland oss.
Redan 2012 uppskattas att 75 containrar felaktigt hade deponerats i Forsmarks slutförvar för kortlivat kärnavfall. Svenska Strålsäkerhetsmyndigheten kräver nu 2024 att sju bolag som är ansvariga för avfallet kontrollerar innehållet, viket blir kostsamt.
Avfallet som är från perioden 1980 till 2001 deklarerades att uppfylla kraven för kortlivat slutförvar. När avfallet kontrollerades 2012 gjordes upptäckten att avfall som lagts i förvaret inte stämde överens mot dokumentationen av innehållet.
Upptäckte att avfallet innehåller långlivade nuklider och det väcker oro för att det kan innehålla vätskor av andra kemiska och biologiska material som inte är tillåtna i slutförvaret.
Det handlar om 2 844 fat med 100 liter avfall per fat. Som det ligger i dag är det inte farligt men det finns risk att faten rostar sönder inom 100 år. Innehållet av radium ger stora stråldoser om 100 till 1 000 år, ingen nu levande kan klandras.
Sedan 2012 har det varit ett öppet ärende med flera utredningar. Nu ska företagen Barsebäck Kraft, Ringhals, Forsmarks kraftgrupp, OKG, Svafo, Studsvik Nuclear och Cyclife Sweden inspektera avfallet.
Företagen måste undersöka avfallet på nytt för att avgöra om det åter kan läggas i slutförvaret eller om det måste flyttas till ett mellanlager. Containrarna har konstateras och några vara i dåligt skick, redan efter 20-50 år. Avfallet behöver packars om för att transporten av dem ska vara säker. För säkerhet är kärnkraftens retorik, vem får säga något annat i Sverige?
Hur säker är den bästa kärnkraften egentligen?
Mer kärnkraft med skattesubventioner ska vi få med nuvarande regerings lösning av energitillgången för Sverige.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar