Varför de baltiska staterna konfigurerar om sina elnät till den frekvens vi har i norden?
Det låter inte dramatiskt att flytta sinusvågen i elnätet.
Tekniker i de baltiska länderna i Estland, Lettland och Litauen förbereder sig för att ändra frekvensen på sina elektriska nät. Detta kommer att involvera desynkronisering från ett regionalt kraftsystem som kallas IPS / UPS för att tillåta synkronisering med ett annat, det kontinentala synkrona området.
Vad vinner man?
Vid en övergången till annan styrning blir elnätet en del av ett demokratiskt Europa när det lämnar det autokratiska Ryssland och dess allierade Belarus.
Elnätens styrning är ett arv från de baltiska staternas förflutna som ofrivilliga medlemmar av Sovjetunionen. Putins regim kontrollerar nätfrekvensen för Baltländernas IPS / UPS-kraftsystem från Moskva. Detta innebär att Rysslands regim i vilket ögonblick skulle kunna stänga av Baltikums elnät. Detta kunde ske som en politisk påtryckning en mörk och kall dag. De baltiska operatörerna kraschade och som vi vet att om detta händer i Sverige skulle det ta veckor att återfå stabiliteten i elnätet.
Belarus startar upp rysktillverkad kärnkraftverk 20 km från Litauens gräns och 50 km från Vilnius Litauens huvudstad. Litauen har reagerat med att sluta köpa el från Belarus. Om detta ska vara möjlig måste kraftledningarna kapas till forna sovjet. Säkra leveranser måste kunna ske från Sverige och Finland. Sverige och Norge far betydande resurser att upprätta stabiliteten i El-nätet.
Demokratiska länder gör alt för att glida ut ur diktatorernas grepp. Tänk själv om strömmen försvinner. Hur snabbt bryts samhällets funktioner ner? Den påverkan som likströmskabeln till Litauen från Sverige gav på elpriset i de Baltiska länderna var påtaglig. När priset inte längre bestämdes från Moskva sjönk el-priset med ca 50 öre per KW. Vi hävdar låga priser för industrins konkurrenskraft i Sverige. Förstå då vilken politisk makt som utgår från Moskva om man där kontrollerar elnätet.
Välkomna de baltiska staterna i det europeiska systemet och dra undan en maktfaktor från Putin.
1 kommentar:
Kul att det händer intressanta saker igen på bloggen. Har följt mina vindaktier och ser dagligen på hur mina vindkraftverk ger el. Den exempelbild som laggs upp beskriver en tämligen ovanlig situation. Sverige exporterar vanligtvis 1000 till 3000 MW. Dock är det så att dagar det inte blåser skjuter priset upp. I Norge finns en otrolig överkapacitet som är tillräcklig att balansera hela det nordiska elområdet och mer.
Det är intressant att balt-länderna gör stora ansträngningar att stärka sin säkerhet genom att ansluta sig till oss. Fy för de gröna männen som riskerar dyka upp där man minst anar.
Skicka en kommentar