torsdag 26 november 2020

Vätgas framtidens universallösning

Klimatförändringarna gör oss allt mer påverkade. Den svarta första advent, värmerekord och stigande hav.  År efter år har snön fått värmeskare tvingat renarna att svälta när de inte når att gräva fram sin mat. Glaciärer försvinner, en efter en inför våra ögon.

Varningar om följderna av vårt sätt att leva klingar ohörda. Marknaden och vår längtan av ständig tillväxt gäller över allt annat.  Fast inte riktigt, lite samvetströst GRETA!
 
Klimatförändringarna vår tids största utmaning och tvivel på mänsklighetens överlevnad. Strunt säger några. Allt för många.


Stora företag som LKAB och SSAB har tänkt rätt när de tänker på vätgas. Vätgasbaserad teknik  minskar koldioxidutsläppen hos LKAB minska med kring 35 miljoner ton. Eskilstuna Kombiterminal trafikeras av Green Cargo, Rush Rail, Tågfrakt, TX Logistik, Peterson Rail och Tågåkeriet i Bergslagen (TÅGAB). Direkttåg från Belgien är senaste tillskottet. Nya växlar och mer spår ökar säkerheten. Norsk lax ska transporteras på inlandsbanan och loken drivas av vätgas.
 Ambitionsnivån som företagen visar upp är en tröst i klimatkrisen. Vätgasdrivna transporter en vision om framtiden.  

Morgondagens elbehov kommer att öka. Fram till 2045 beräknas Sverige att ha ett elbehov i storleksordningen 200 TWh. Det är en ökning med 60 TWh jämfört med i dag.

Han elproduktionen öka samtidigt som kärnkraften avvecklas? Svaret är JA.


Utbyggnaden av vindkraften i norr ger mycket  el när det blåser och lite när vinden mojnar. Dagens elsystem  är omodernt och pendlar mellan effektbrist och negativa elpriser. Låga priser för producenter i norr och höga priser för konsumenter i söder. Den expansion som solelen är inne i kommer inte att stluta, den är alldeles för lönsam.


Allt fler vill ha allt mer el. Omställningen till ett grönare samhälle fortgår. Vätgasen är en möjlighet som företag tar på allvar. Vindkraftsutbyggnaden i norr kan balansera nätet genom att göra vätgas. Vätgas produceras när det råder starka vindar. Vätgasen lagras och transporteras på järnväg ner till gasturbiner söderut eller används i bränsleceller för produktion av el när det råder stort el-behov.


Det mesta går att förändra och förändringen kommer att kosta och vara nödvändigt.


Vätgas kommer säkra de industrietableringar som behöver säker tillgång på el till stabila priser. Elektrifieringen av transporter är med stormsteg på väg att genomföras och ingen återvändo finns till framtiden.


onsdag 11 november 2020

USA president!

President i USA!

EN PRESIDENT VÄGRAR AVGÅ! 

Demokrati? Folket har valt en president med ett betydande antal.

Förloraren vägrar att inse förlusten.

Vad är det som händer i detta land?

Belarus kärnkraft en katastrof

Det 7 november 2020 utanför staden Ostrovets invigda kärnkraftverket Astraviec i Belarus. Kraftverket invigdes inför Lukasjenko den och kopplades till landets kraftnät några dagar senare.

Verket har fått stängas bara efter några dagar sedan flera transformatorer exploderat. Enligt rykten ska anläggningen haft omkring 20 olika fel när den togs i drift.


Litauens president Gitanas Nauseda har tillsammans med Estland och Lettland uppmanat EU att sluta importera el från Belarus och Litauen har slutat med sådan import.
Om en olycka skulle inträffa måste Litauen utrymma huvudstaden då kärnkraftverket ligger 30 km från staden.

Den belarusiska miljörörelsen menar att kärnkraftverket  endast tjänar Ryssland och Belarus omstridde ledare Aleksander Lukasjenko.


Bakgrundsfakta:
Belarus beslutade 2008 att bygga två kärnkraftsreaktorer. De är byggda av ryska Atomstroyexport, ett dotterbolag till statliga Rosatom, med finansiering av lån från Ryssland. Reaktorerna är typen VVER-1200 AES-2006, en tryckvattenreaktor.


Astraviec 1, av modell VVER V-491, har en elektrisk effekt netto på 1110 MW och en termisk effekt på 3200 MW.
Astraviec 2 är av samma storlek.


Att minnas att Rosatom bygger ett kärnkraftverk i Finland.