Varningar om följderna av vårt sätt att leva klingar ohörda. Marknaden och vår längtan av ständig tillväxt gäller över allt annat. Fast inte riktigt, lite samvetströst GRETA!
Stora företag som LKAB och SSAB har tänkt rätt när de tänker på vätgas. Vätgasbaserad teknik minskar koldioxidutsläppen hos LKAB minska med kring 35 miljoner ton. Eskilstuna Kombiterminal trafikeras av Green Cargo, Rush Rail, Tågfrakt, TX Logistik, Peterson Rail och Tågåkeriet i Bergslagen (TÅGAB). Direkttåg från Belgien är senaste tillskottet. Nya växlar och mer spår ökar säkerheten. Norsk lax ska transporteras på inlandsbanan och loken drivas av vätgas. Ambitionsnivån som företagen visar upp är en tröst i klimatkrisen. Vätgasdrivna transporter en vision om framtiden.
Morgondagens elbehov kommer att öka. Fram till 2045 beräknas Sverige att ha ett elbehov i storleksordningen 200 TWh. Det är en ökning med 60 TWh jämfört med i dag.
Han elproduktionen öka samtidigt som kärnkraften avvecklas? Svaret är JA.
Utbyggnaden av vindkraften i norr ger mycket el när det blåser och lite när vinden mojnar. Dagens elsystem är omodernt och pendlar mellan effektbrist och negativa elpriser. Låga priser för producenter i norr och höga priser för konsumenter i söder. Den expansion som solelen är inne i kommer inte att stluta, den är alldeles för lönsam.
Allt fler vill ha allt mer el. Omställningen till ett grönare samhälle fortgår. Vätgasen är en möjlighet som företag tar på allvar. Vindkraftsutbyggnaden i norr kan balansera nätet genom att göra vätgas. Vätgas produceras när det råder starka vindar. Vätgasen lagras och transporteras på järnväg ner till gasturbiner söderut eller används i bränsleceller för produktion av el när det råder stort el-behov.
Det mesta går att förändra och förändringen kommer att kosta och vara nödvändigt.
Vätgas kommer säkra de industrietableringar som behöver säker tillgång på el till stabila priser. Elektrifieringen av transporter är med stormsteg på väg att genomföras och ingen återvändo finns till framtiden.