torsdag 1 juli 2021

Helsingfors satsar på kärnkraft och slopar kol.

Helen  är ett kraftbolaget ägt av Helsingfors stad med planen att sluta med kolanvändning år 2029. I stället kommer bolaget att satsa på kärnkraft. Helen kommer att  stänga Hanaholmens kolkraftverk 1 april 2023 två år tidigare än planerat. Helen ökar sina andelar i kärnkraftverket Olkiluoto kraftverk beläget i på en ö i Euraåminne kommun (Eurajoki) vid Bottenhavet. 

Helsingfors ger sig nu in i en ekonomiskt osäker elmarknad. Helen väljer  nu att fokusera sin produktion på kärnkraft och köper fler aktier i kärnkraftbolaget Teollisuuden Voima Abp. I dag står kärnkraft för ungefär 20 procent av Helens elproduktion, men redan 2030 ska andelen uppgå till nästan 40 procent. Det har befarats att de kommuner som äger andelar i Olkiluoto kärnkraft kommer att drabbas av stora kostnader när de tvingas köpa El-kraft  även från Olkiluoto 3. 


Strålsäkerhetscentralen STUK beviljade den 26 mars 2021 laddningstillstånd för Teollisuuden Voima Oyj:s kärnkraftverksenhet Olkiluoto 3 i Euraåminne.  Användningen av den nya enheten anses börja vid den första laddningen av bränslet, varefter den gradvis ansluts till stamnätet för el och blir en del av elmarknaden i Finland och de nordiska länderna. Enligt företagets inleds anläggningens regelbundna kommersiella drift i februari 2022. Olkiluoto 3 reaktorn kommer genera 1.600 MW vid max effekt.


Fler satsningar på kärnkraft görs för att bolaget ska bli koldioxidneutralt. Helen deltar aktivt i utvecklingen och användningen av SMR-teknik i fjärrvärme som en del av det tvååriga EcoSMR-projektet (För att vara konkurrenskraftiga krävs att små modulära reaktorer kompenserar avsaknaden av storskalighetsfördelar genom tre huvudsakliga mekanismer – enkelhet, modularitet samt standardisering och serietillverkning).  Små modulära reaktorer (SMR) genererar effekt mellan 70-300 megawatt. 


Helen ser en potential i (SMR) kärnkraft och ett bygge av en SMR-kraftverk för fjärrvärme nära Helsingfors kan bli aktuellt på 2030-talet. Det hela känns som ett eko av Moderaternas secure reaktor för fjärrvärme som skulle placeras mitt i  kommunen. Tanken för Helsingfors del lanserades på 1980-talet men förföll. Nu är planerna åter upptagna under namnet (SMR). Det är i detta fall märkligt att kylvatten från befintliga kärnkraftsanläggningar i Sverige inte får användas till fjärrvärme utan går till att värma kråkorna. Finland satsar på ett nytt kärnkraftverk medan Sverige avvecklar de allt äldre kärnverken.


Det finns en skiljelinje mellan Sverige och Finland. Sverige satsar ensidigt stort på vindkraft medan Finland har en utbyggnad av vindkraft men även på kärnkraft. Sverige har nu ett stort överskott på EL medan Finland har ett stort underskott. Olkiluoto 3 var tänkt att komma i drift 2009 och balansera underskottet på Finlands El-marknad. I Sverige kommer en stor uppbyggnad av industri som kräver El. Det kommer att helt ändra balansen i del Svenska El-marknaden och även att minska exporten till Finland.


Vi står inför en omfattande förändring av El-marknaden. Elen kommer att användas i norr medan södra Sverige får ett underskott. Moderaterna kom i med ett lockbete till Centerpartiet om kompensation till kommuner där El-produceras. Både för vattenkraft som för vindkraft. Det är i sig positivt att de kommuner som utsattes för den stora vattenkraftsutbyggnaden nu får erbjudande om ersättning för den energi som utvinns. Skattemedel till kommunerna baserat på El-produktion skulle på ett positivt sätt ändra på kommunernas vilja till vindkraftsetableringar. Kommuner som levererar vinner ett erkännande gentemot de kommuner som anser sig skapa mervärde. Storstäderna skulle falla om de inte försågs med El utifrån hela landet. El-produktionen skulle kunna bli en del av utjämningen mellan kommuner.
 

Spännande att se vad en ny regering kan åstadkomma. Och  framför allt vad som sker med El-marknaden när Olkiluoto 3  i Finland kommer i drift och om Helsingfors satsat rätt!


Inga kommentarer: