söndag 23 januari 2022

Gulag och gas, Europas fängelse!



Gulags historia började när bolsjevikerna omvandlade ett kloster på Solovetskijöarna i Vita havet till ett fångläger. Gulagsystemet bredde snabbt ut sig under det tidiga 30-talet. Regimen ville dels säkra tillgången till obegränsad och billig arbetskraft för industrialiseringen och dels upprätta ett straffsystem. Kostnaden i människoliv var enorm och minst 2,7 miljoner dog i lägren och överlevarna fick sår för livet. Gulag stod som modell för nazisternas uppbyggnad av koncentrationsläger. Med Stalins död började Gulag avvecklas till slut när Gulag inte längre ansågs vara ekonomist lönsamt för Sovjetstaten. Ändå fortsatte lägerstraff att utdelas ända till 1991. Förbud har införts att forska i vad som hänt och för att ge offren upprättelse. Frågan är om vad som pågår i ett allt mer slutet Ryssland?

Vi har nu en härskare i Ryssland som följer samma politik som de tidigare tsarerna, bolsjevikerna med Stalin som den högste gudfadern. Expansion med hänvisning till det (för makthavarna) utvalda folket.

Ledaren för den mäktiga ryska ortodoxa kyrkan patriarken Kirill, son har nära band med landets president Vladimir Putin, varnar nu kvinnor i landet för feminismen som han menar kan skapa en ”illusion av frihet” när kvinnorna istället borde rikta sitt fokus mot barn och man.

"Jag uppfattar detta fenomen, som kallas för feminism, som mycket farligt eftersom feministiska organisationer förkunnar en pseudo-frihet för kvinnor som i första hand ska utövas utanför äktenskapet och utanför familjen", sa Kirill enligt nyhetsbyrån Reuters. Verkligheten att födelsetalen och befolkningen i Ryssland minskar tallar om något helt annat.


Makthavare riktar sin blick utåt, han ska arbeta, tjäna pengar, och erövra andra länder där et finns en rysk befolkning. Putin har genom handlingar i andra tidigare sovjetrepubliker visat vad som gäller. Det är inte enbart kvinnor som ska undertryckas utan hela folk som strävar mot demokrati. Nu senast har detta visat sig i Belarus och Ukraina.

Rysslands agerande med handen på gaskranen och Europas beroende av rysk gas är uppenbar. "Nord Stream 2"  har på ett uppenbart sätt gett Ryssland handlingsfrihet att stoppa eller förstöra gasledningarna genom Ukraina medan Europa är helt beroende av mer gas.

Den senaste elprishöjningarna är som ett eko av Rysslands aggressionen mot  omvärld. I Sverige har vi byggt ut vindkraften som i viss mån dämpar elprischocken. Men har vi varit förberedda på händelseutvecklingen? I moderatstyrda kommuner har det avslagits bygglov på 60 TWh mer än en trdjedel av vår nuvarande elproduktion. Moderata kommunalråd slår sig för bröstet och utser sig till hjältar när de stoppat havsbaserad vindkraft näst intill osynlig från land. Vill dess kommunalråd spegla  sig  i Krills och Putins attityder?

Vad kan vi tänkas utsättas för under de ryska despoternas dogmatism (moderata kommunalråd i södra Sverige  och Stockholm inräknade)?

Varje svaghet som upptäcks i Rysslands omgivning kommer givetvis att utnyttjas! Det gjordes 1939. 1940, 1941, ..1945, .....................................1990, ....................................2008, .........................., 2022.

 

Inga kommentarer: