Finsk kärnkraft med oanade förseningar på minst tio år för Pyhäjoki respektive 13 år för Olkiluoto 3. Tvistenämnd som behandlat ärendet har beslutat att det var olagligt av Fennovoima att säga upp miljardkontraktet med Rosatom om att bygga kärnkraftverket i Pyhäjoki.
Sedan augusti 2022 har Fennovoima och ryska Rosatom ställt miljardkrav på varandra för det avbrutna arbetet mrd byggt på Hanhikiviudden i Pyhäjoki. Fennovoima hade beställt ett nyckelfärdigt ryska kraftverket på 1200 megawatt till ett fastslaget pris.
Fennovoima sade upp avtalet med Rosatom i april 2022 med hänvisning till att projektet låg minst tio år efter i tidtabellen. Den ursprungliga planen var att kraftverket stått klart 2023. Kontraktet sades upp efter det ryska anfallet på Ukraina.
För att lösa eventuella tvister hade parterna kommit överens om en tvistenämnd. Nämnden består enligt ett pressmeddelande från Rosatom av berömda, internationella experter.
Det är den nämnden som nu slagit fast att Fennovoima saknade laglig grund för att säga upp avtalet med Rosatom. Fennovoima har nu tagit ärendet vidare till en internationell skiljedomstol.
När Fennovoima sade upp avtalet med Rosatom ägdes Fennovoima till två tredjedelar av inhemska Voimaosakeyhtiö SF och till 34 procent av Rosatom. Numera äger Voimaoskeyhtiö SF 97 procent av aktierna efter en aktieemission som Rosatom inte deltog i. Genom emissionen samlade Fennovoima 20 miljoner euro av ägarna i Voimaosakeyhtiö SF.
Vad som ska hända med området är oklart. Finland behöver mer el och tankar har förts om någon typ av kraftproduktion. Små modulära reaktorer (SMR) har nämnts som en möjlighet, men några sådana finns ännu inte.
Hur de juridiska processerna fortskrider är en öppen fråga som troligen kommer att påverkas av sanktionerna mot Ryssland för det oförklarliga kriget mot Ukraina. Även lagstiftningen haltar när det gäller SMR.
Slutsatsen kan endast bli att Finland satsade på fel teknik och nu behöver en omvärdering i val av elproduktion.