fredag 3 juni 2022

Sprängd regering i Estland! Och i Sverige?

Estlands president Alar Karis har idag på begäran av statsminister Kaja Kallas (Reformpartiet) avsatt Centerpartiets ministrar i landets regering. Centern (det ryskdominerade partiet) och Reformpartiet har länge varit oeniga i många frågor.

Estlands statsminister Kaja Kallas som sets flitigt i internationella medier ser inga förutsättningar att fortsätta regeringssamarbetet med Centerpartiet.

Vad som var den utlösande faktorn för statsminister Kaja Kallas var regeringskollegan Centern tillsammans med det högerpopulistiska partiet EKRE fällde regeringens förslag kring förskoleundervisning på estniska. EKRE och Centern driver också tillsammans höjda familjebidrag som till stor delsaknar finansiering.


I det spända läget med Ryssland har Kallas arbeta för en ny regering tillsammans med Socialdemokraterna och det konservativa Isamaa (fädernelandet). En konstellation som tidigare bildat regering. Det skulle då bli en en koalition med det största och de två minsta partierna i Riigikogu (Riksdagen). Estland behöver med all tydlighet en kraftfull fungerande regering med partier som har gemensamma värderingar, sade Kallas vid en presskonferens med anledning av regeringskrisen.
Kaja Kallas påminde om att säkerhetsläget i Europa inte ger henne som statsminister någon möjlighet att fortsätta att samarbeta med det "ryssvänliga" Centerpartiet.


Centerpartiet har länge kämpat med ett sviktande väljarstöd, medan Reformpartiets i den senast publicerade mätningen i Estland i juni stöddes av nära 35 procent av de tillfrågade väljarna. Även de två tilltänkta koalitionspartierna har haft stigande stöd.
Högerpopulistiska EKRE och Centern har diskuterat möjligheterna att bilda en regering bestående av EKRE, Centern och Isamaa.


Kaja Kallas trodde att folkmordet i Ukraina skulle ha öppnat ögonen för alla parter i Riigikogu så att en gemensam förståelse av vilka faror Estland kan råka ut för som granne till Ryssland. Tyvärr har det blivit allt tydligare att finns två partier som inte ens i dagsläget kan stå upp för att skydda Estlands självständighet och landets konstitutionella värderingar.

I Sverige har vi en hotande regeringskris, Sverigedemokraterna har uttalat misstroende mot en minister och KD och Moderaterna faller jublande  in i kören utan att tänka på konsekvenserna. Ska en politisk vilde, som uttalar sig som kommunist, vara den som blir högeroppositionens ängel som ställer till kalabalik?
Högerpopulisterna står helt häpna inför valet mellan NATO medlemskap och att fälla regeringen. Hur väl övertänk var det att stödja ett misstroende Ebba (KD) och Ulf (M)?

Inga kommentarer: